Al-Káida verbuje Američany bojující v Sýrii. Mají útočit na USA

Washington/Damašek – Jsou vycvičení k zabíjení a fanaticky oddaní džihádu. K tomu vlastní americký nebo evropský pas. Stovky dobrovolníků, kteří míří ze Západu do syrských bojů, se stávají pro své domovské země noční můrou. Po návratu by totiž mohli útočit ve jménu islámu i ve své domovině. Americká FBI, ale i evropské tajné služby proto detailně sledují veškeré cesty svých občanů do Sýrie a zpět.

Americký list New York Times upozornil, že islamisté napojení na al-Káidu verbují Američany a další občany západních zemí, kteří přišli do Sýrie bojovat po boku rebelů. Následně se je pokoušejí vycvičit, aby po návratu domů mohli útočit proti svým zemím.

  • „Jsou dobře vycvičení a radikální. Vědí, jak zaútočit, a chtějí to udělat – i doma na americké půdě,“ upozorňuje analytik Seth Jones.

Podle amerických zpravodajců dosud odcestovalo do Sýrie, nebo se o to pokusilo, nejméně 70 Američanů. Ti, kteří se do země dostali, se připojili k povstalcům, kteří již téměř tři roky bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Mezi rebely se ale čím dál častěji objevují i radikálové s blízkými vazbami na teroristy.

Syrské bojiště vyměnil za pohodlný život v Londýně i 21letý Brit Ibrahim Mazwagi. Byl odhodlán „pomoct muslimům v nouzi“. V Sýrii se dokonce i oženil - s muslimkou, která si mezi bojovníky přijela vybrat muže až ze Švédska. Svatbu slavili podle pravidel víry odděleně. „Radši budu bojovat za Alláha než trávit čas s manželkou. Na to budu mít čas po smrti,“ tvrdil Mazwagi. Krátce na to ho zastřelil Asadův sniper. Jeho těhotná žena se už vrátila do Švédska.

Bezpečnostní služby jsou v pohotovosti

Američané mají strach, že někteří z jejich občanů, kteří se účastnili bojů, představují pro jejich zemi závažnou hrozbu. Dost často totiž absolvovali ve státě zmítaném občanskou válkou intenzivní výcvik pod vedením džihádistů. „Víme, že al-Káida využívá Sýrii k tomu, aby našla jednotlivce, které může naverbovat, vycvičit je tak, že se zradikalizují, a poté je využít jako své budoucí bojovníky například v USA,“ citoval americký list nejmenovaného experta na terorismus.

Podobné obavy mají i evropští zpravodajci a spolupracují proto úzce se svými americkými kolegy. Z Evropy totiž odešlo do Sýrie mnohem více muslimských bojovníků, odhaduje se, že nejméně 1 200.

Informace o náboru a výcviku Američanů získali zpravodajci podle svých slov na základě svědectví od lidí přímo v Sýrii, ze zachycené elektronické komunikace i ze sociálních sítí a ze sledování těchto občanů.

Horizont ČT24: Západ se bojí návratu bojovníků ze Sýrie (zdroj: ČT24)