Schumi jel rychle, ne zběsile

Albertville - Michael Schumacher, který po pádu na lyžích od 29. prosince leží v kómatu, se před pádem pohyboval asi tři až šest metrů od sjezdovky. Je také zřejmé, že sjezdovka byla značená dobře a Schumacher si byl vědom toho, že se nachází mimo ni. Potom narazil na kámen nebo skálu, které ho odmrštily ještě dál. Uvedli to dnes francouzští vyšetřovatelé. Policie provedla také analýzu záběrů z kamery, kterou měl zraněný na helmě. Z těch vyplývá, že po obtížném terénu jel Schumacher rychlostí zkušeného lyžaře. Přesnou rychlost ale ještě vyšetřovatelé neznají.

Na základě analýzy záznamu z kamery vyšetřovatelé vyvodili několik faktů. „Je zřejmé, že pan Schumacher je velmi dobrý lyžař, jel po levé straně hranice, která označuje upravenou sjezdovku. Vyšetřovatel Stéphane Bozon podotkl, že na tomto složitém terénu se pohyboval “normální rychlostí zkušeného lyžaře". Schumacher se zřejmě nesnažil snížit rychlost tím, že by dělal oblouky, a jel tak poměrně rovně. Pohyboval se tři až šest metrů od značené sjezdovky a poté narazil hlavou na skálu.

Lyže byly v dobrém stavu, tvrdí vyšetřovatelé

Vyšetřovatelé zároveň zdůraznili, že normy značení sjezdovek byly dodrženy. „Sjezdovka je správně označena pravidelně umístěnými kolíky tak, aby hranice sjezdovky byla dobře viditelná. Pan Schumacher tedy viděl toto značení a dostal se do prostoru, který již není upraven,“ konstatoval. Také Schumacherovy lyže byly ve velmi dobrém stavu a rozhodně nejsou podle vyšetřovatelů příčinou nehody.

Místo pádu Michaela Schumachera ve středisku Méribel
Zdroj: ČT24/Bild.de / ČT24

Základní fakta z vyšetřování Schumacherovy nehody:

  • Jel normální rychlostí zkušeného lyžaře.
  • Pohyboval se 3 až 6 metrů od okraje sjezdovky.
  • Okraj sjezdovky byl správně vyznačen.
  • Mimo vyznačenou sjezdovku sjel vědomě.
  • Lyžařské vybavení bylo v pořádku, helma se po nárazu rozlomila na dva kusy.
  • Vyšetřovatelé budou dále analyzovat záběry z kamery na helmě, která neštěstí natočila.
  • Vyšetřovatelé zatím nemohou určit přesnou rychlost, kterou Schumacher jel.
  • Šetření bude i nadále pokračovat.

Schumacher upadl 29. prosince ve francouzském středisku Méribel v neupravené části sjezdovky a hlavou narazil na skály. Helma mu podle odborníků zachránila život, neuchránila ho ale před vážným zraněním. Nejúspěšnější pilot historie formule 1 se musel podrobit dvěma operacím hlavy a od nehody je v umělém spánku v nemocnici v Grenoblu. V kómatu strávil i páteční 45. narozeniny. Jeho stav lékaři označují od Nového roku za kritický, ale stabilní.

Brífink ke zdravotnímu stavu Michaela Schumachera (zdroj: ČT24)