Írán a USA nabídly Iráku pomocnou ruku v boji proti teroristům

Teherán/Bagdád - Írán pomůže Iráčanům v boji proti teroristům napojeným na al-Káidu. Oznámili to zástupci generálního štábu Mohammad Hedžází. Irácká armáda se pokouší vytlačit islamisty z provincie Anbar, ve které chtějí vyhlásit oblast řízenou svými zákony. V bojích mezi vládními jednotkami a radikály už zemřelo přes dvě stě lidí. Z města Fallúdža začali prchat civilisté. USA letos poskytnou Iráku pro boj s islámskými radikály až 60 malých průzkumných bezpilotních letounů. Uvažují také o další dodávce raket Hellfire.

Íránská armáda je připravená pomoci sousednímu Iráku v boji proti teroristům z al-Káidy, kteří ovládli některé části západního Iráku. „Šedesát nebo sedmdesát procent lidí v Anbáru nepodporuje organizaci Islámský stát v Iráku ani bojovníky napojené na al-Kájdu. Mají strach, že se jim podaří upevnit jejich postavení a budou kontrolovat životy lidí extrémními náboženskými pravidly,“ dodal člen Iráckého bezpečnostního výboru Mudher Džanabí. 

Hedžází prohlásil, že Írán je schopen Iráku poskytnout vojenské vybavení i poradce, pokud o to Bagdád požádá. „Irák je náš přítel,“ prohlásil generál, ale vyloučil vyslání vojáků. Íránci pomáhají vojensky také syrské vládě v jejím boji proti opozici. Také americký ministr zahraničí John Kerry v neděli řekl, že Spojené státy poskytnou irácké armádě podporu, ale nevyšlou do Iráku vlastní jednotky (více čtěte zde).

Do Iráku v nadcházejících týdnech poputuje deset strojů ScanEagle a později během roku 48 bezpilotních letounů Raven, řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Raveny má ve výzbroji i česká armáda. Podle mluvčího jsou v jednání ještě rakety Hellfire, které by tato muslimská země mohla obdržet zřejmě už na jaře. Bagdád dostal již na konci loňského prosince 75 těchto střel.

Irácké boje o Fallúdžu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Irácký premiér Núrí Málikí se v televizi obrátil na „občany a fallúdžské kmeny“, aby pomohli teroristy z města vyhnat a ušetřili si tak nebezpečí „spojné s ozbrojeným bojem“. Vojáky pak požádal, aby se vyhnuli útokům na obytné čtvrti města.

Irácká armáda již Fallúdžu obklíčila, ohlášená ofenzíva by měla začít v několika příštích dnech. „Nebylo stanoveno žádné datum. Nebudeme ale čekat dlouho. Je to otázka dní. Čím více času jim dáme, tím více teroristé upevní svou moc,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z irácké armády. Dnes byly hlášeny boje z oblastí severně od Ramádí a východně od Fallúdže. Nebylo ale jasné, kdo se jich účastní, ani jak by to mohlo s ofenzívou souviset.

Horizont ČT24: Irák bojuje s islámskými radikály (zdroj: ČT24)

Z Fallúdže prchají civilisté, v ulicích jsou vidět jenom auta s odjíždějícími rodinami. „Odjedeme odtud, protože začnou boje. Nehodláme se nechat zabít v palbě mezi Al-Káidou a vojáky,“ řekl Salám Kritáví, když z města odjížděl s rodinou. Mnozí ale evakuovali jen manželky a děti a sami zůstali, aby ochránili domy před rabováním. „Odvezl jsme matku, manželku a tři děti ke strýci do Bagdádu, ale já zůstanu tady, abych dům chránil před zloději,“ řekl Sádik Talál Asaf.

Fallúdža má za sebou těžké boje za americké invaze, která začala v roce 2003. Nynější násilnosti začaly minulý týden, když armáda rozehnala sunnitské demonstranty, kteří se pravidelně mnoho měsíců scházeli k protestům proti vládě většinových šíitů.  

V západoirácké provincii Anbár bojuje organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která je odnoží al-Káidy. Chce tam vyhlásit oblast řízenou islámskými zákony. Už nyní ovládá Fallúdžu a část provinčního střediska Ramádí. Irácká armáda tvrdí, že na dobytí měst zpět bude potřebovat aspoň tři dny. Od pátku v bojích přišlo o život na 200 lidí.