Hollandova obliba na bodu mrazu. I Sarkozy na tom byl lépe

Paříž - Francouzský prezident Francois Hollande vstoupí do nového roku jako nejméně populární hlava státu v moderních dějinách země. Drtivá většina průzkumů naznačuje, že jeho popularita je rekordně nízká. Překonal dokonce i svého předchůdce Nicolase Sarkozyho, jehož přitom ve volbách jasně porazil. Více než polovina Francouzů by teď ale uvítala Sarkozyho návrat.

Popularita Francoise Hollanda je na dně a komici ho nešetří. „Ten maník dal za jediný rok zapomenout na mých dvanáct let fiaska,“ říká gumák exprezidenta J. Chiraca. A servítky si neberou ani skuteční opoziční politici. „Mluvilo se o něm jako o kapitánovi šlapadla. Nejhorší je, že není ani kapitán šlapadla,“ poznamenal předseda strany Nový střed Hervé Morin, který dříve zastával post ministra obrany.

Prezident narazil s milionářskou daní

Hollande hned na začátku pětiletého mandátu popudil bohaté Francouze plánem na milionářskou daň 75 procent. Slavného herce Gérarda Depardieu vehnala milionářská daň do náruče ruského prezidenta Vladimira Putina, některé z nejbohatších francouzských rodin do finančního exilu v sousední Belgii a největší hvězdy francouzského fotbalu, nebo spíš jejich majitele, skoro do stávky (více zde).

Také běžným Francouzům už se ale Hollande zajídá, což platí i o jeho voličích. Asi nejvíc jim kromě daní vadí to, že se mu přes veškeré sliby zatím nedaří zvrátit křivku nezaměstnanosti. Francouzský prezident sice již spustil reformu trhu práce, aby podpořil tvorbu pracovních míst, míra nezaměstnanosti se ale navzdory reformnímu úsilí ve 3. čtvrtletí vyšplhala na 10,9 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za posledních 16 let.

„Pro nás je velké politické téma říct Francoisi Hollandovi: Zklamal jste, změňte politiku. Instituce respektujeme, ale změňte politiku,“ konstatoval předseda konzervativní strany UMP Jean-Francois Copé.

Podle průzkumů je ovšem právě předseda největší opoziční strany ještě méně populární než prezident. A tak už se podle francouzských médií nechal Nicolas Sarkozy v kruhu svých blízkých slyšet, že jeho návrat do prezidentského paláce je v podstatě nezbytný.

Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů

„Hollande svou věcností dokázal přesvědčit Francouze, aby mu dali svou důvěru. Zajímavá je nyní hloubka jeho pádu. Prezident je vnímán jako nerozhodný, jako někdo, kdo váhá a stále hledá střední cestu. To ho poškozuje nejvíc.“