Chodorkovskij je na svobodě, s cestou do Německa mu pomohl Berlín

Moskva/Berlín – Ropný magnát Michail Chodorkovskij dostal milost a je na svobodě. Po propuštění z vězení v severoruské Karélii přiletěl do Německa údajně za těžce nemocnou matkou. Ta ale v Německu vůbec není. Podle německého týdeníku Der Spiegel hodlá někdejší nejbohatší Rus pokračovat do Švýcarska; na svých webových stránkách dnes potvrdil, že v polovině listopadu požádal „z rodinných důvodů“ ruského prezidenta Vladimira Putina o milost. S jeho osvobozením pomáhala německá vláda.

Putin Chodorkovskému odpustil posledních osm měsíců z víc než desetiletého trestu. Chodorkovskij, který si odpykával trest za daňové podvody a praní špinavých peněz, ihned opustil věznici. „Michail Chodorkovskij odjel z trestanecké kolonie přibližně ve 12:20 (09:20 SEČ),“ uvedl anonymní zdroj. Následně zamířil do Německa, kde se údajně léčí jeho matka Marina. Ona sama ale tuto informaci odmítla. Osmdesátiletá Marina Chodorkovská, která dlouhodobě bojuje s rakovinou, byla sice v minulosti pacientkou berlínské kliniky, momentálně se ale nachází ve svém domě na předměstí Moskvy. „Nevím, proč se píše o Německu, jsem teď doma v Romaškinu. Michail mě ještě nekontakoval, asi nemá telefon,“ uvedla. Ke shledání se synem je připravena odletět kdykoli a kamkoli, podle agentury AP se vydá se svým mužem Borisem Chodorkovským do Berlína v sobotu.

Z New Yorku, kde žije, míří za svým otcem syn Chodorkovského z prvního manželství Pavel. Druhá manželka Michaila Chodorkovského žije nedaleko Moskvy spolu se třemi dětmi. Zda ji Chodorkovskij kontaktoval, není známo.

Cestu do Německa pomohl zprostředkovat Hans-Dietrich Genscher

Podle ruských zdrojů vyřídilo formality s příletem Chodorkovského do Berlína německé velvyslanectví v Moskvě, cestu pomáhal zprostředkovat bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Ten také se svým automobilem Chodorkovského odvezl z berlínského letiště neznámo kam. Soukromý letoun k cestě z Petrohradu do Berlína poskytla na Genscherovu žádost německá energetická firma OBO Bettermann. S podnikatelem Ulrichem Bettermannem pojí Genschera dlouholeté přátelské vztahy.

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert potvrdil, že Německo „působilo v zákulisí“ ve prospěch osvobození Chodorkovského. „Spolková vláda oceňuje úsilí Hanse-Dietricha Genschera, který se v zákulisí intenzivně zabýval otázkami spojenými s osvobozením Michaila Chodorkovského,“ uvedl mluvčí. Genscher podle něj „jednal s podporou spolkové kancléřky a ministerstva zahraničních věcí“. Merkelová podle Sieberta osobně přivítala Chodorkovského omilostnění. „V poslední době v rozhovorech s ruským prezidentem soustavně nastolovala téma Chodorkovského osvobození,“ dodal.

Michail Chodorkovskij a Hans-Dietrich Genscher na berlínském letišti Schönefeld
Zdroj: ČTK/AP/khodorkovsky.ru

Genscher v rozhovoru s německými novináři řekl, že Putin ho kvůli Chodorkovského kauze dvakrát přijal. Na podporu ruského vězně se prý angažoval z humanitárních důvodů a na žádost Chodorkovského právníků. Šestaosmdesátiletý politik týdeníku Der Spiegel řekl, že Chodorkovskij přiletěl z Ruska „vyčerpán, ale velmi šťasten, že je na svobodě“. Některá média se mezitím pustila do spekulací, zda se Chodorkovskij do Ruska vůbec hodlá vrátit.

O pas požádal Chodorkovskij ve čtvrtek ještě před svým propuštěním a ruská vězeňská správa mu ho obratem vydala. O německé vízum podle berlínských úřadů nežádal.

„Především se těší na to, že za několik hodin bude moci znovu obejmout svou rodinu, jak doufá,“ prohlásil později Genscher o Chodorkovském v hlavní zpravodajské relaci německé veřejnoprávní televize ARD. Jaké má Rus plány a zda chce zůstat v Německu, Genscher neví. „Myslím, že si nejprve bude chtít vydechnout,“ poznamenal exministr. Poděkoval Putinovi za milost pro Chodorkovského a označil ji za „důležitý signál a také povzbuzení pro ostatní, kdo v takový akt stále doufají“. Věří přitom, že ze strany ruského prezidenta se nejednalo jen o zinscenované představení a oportunistický krok.

Putin ve čtvrtek na závěr velké výroční tiskové konference překvapivě oznámil, že v nejbližší době někdejšího miliardáře omilostní. Kdysi nejbohatší Rus ho údajně žádal o propuštění kvůli své nemocné matce. „Michail Borisovič Chodorkovskij měl v souladu se zákonem napsat příslušný dokument - žádost o milost. Dlouho tak neučinil, nedávno mě ale o omilostnění požádal,“ prohlásil ruský prezident.

Osvobození Chodorkovského provází řada záhad

Podle ruských médií doprovází celé Chodorkovského překvapivé osvobození série záhad. Nejde přitom jen o cestu do Německa za nemocnou matkou, která ale v Německu není. Bezprostředně po oznámení magnátova omilostnění se k věznici Segeža u finských hranic sjely týmy ruských i zahraničních novinářů, nikdo z nich ale slavného vězně při odchodu z vězení nezahlédl. Tajemstvím byla zahalena i Chodorkovského žádost o propuštění, kterou Putin svou milost zdůvodnil a o níž nevěděla rodina Chodorkovského, jeho advokáti ani jeho druh Platon Lebeděv, který byl v kauze ropné společnosti Jukos rovněž obviněn. Sám Lebeděv žádnou žádost o milost nepodal. Chodorkovskij dnes nicméně potvrdil, že v polovině listopadu Putina o milost požádal.

Opozice někdejšího mocného podnikatele vnímá jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi. List Kommersant dnes napsal, že za Chodorkovským v těchto dnech přišli pracovníci zvláštních služeb a v nepřítomnosti advokátů ho upozornili, že se zhoršil zdravotní stav jeho matky, která onemocněla rakovinou. Zároveň ho informovali o další žalobě, která se prý na něj chystá. Pokud jde o možnost nového procesu s Chodorkovským, prezident Putin na čtvrteční tiskové konferenci zpochybnil smysl podobného kroku. Podle zdrojů citovaných Kommersantem se zdá, že tato informace byla vypuštěna jako strašák, který měl Chodorkovského přimět k sepsání žádosti o milost. 

Krátce po příletu do Berlína dnes Chodorkovskij na svém webu publikoval prohlášení, v němž svou žádost o milost adresovanou Putinovi potvrdil. „Dvanáctého listopadu jsem se obrátil na ruského prezidenta s prosbou o milost v souvislosti s rodinnou situací. Jsem rád, že rozhodnutí bylo kladné. O přiznání viny nebyla řeč,“ uvedl Chodorkovskij. Poděkoval všem, kdo podpořili jeho i „všechny nespravedlivě odsouzené nebo stíhané“. Nadcházející svátky chce strávit v rodinném kruhu.

Na svobodu se dostanou i Pussy Riot

Kromě Chodorkovského se na svobodu může chystat až 25 tisíc lidí. Duma necelé dva měsíce před zahájením ZOH v Soči schválila rozsáhlou amnestii. Dotkne se i dvou vězněných členek punkové skupiny Pussy Riot, které soud poslal za mříže za výtržnictví.

Soudu se vyhne i třicet aktivistů z hnutí Greenpeace, které úřady zadržely kvůli protestům proti těžbě ropy v Arktidě. Prezident Putin jejich akci ale neopomněl kritizovat. Současně odmítl ústupky pod tlakem Západu.

Propuštění Chodorkovského není známkou ruského „oteplení“

Náhlá amnestie těsně před konáním olympjiských her v Soči vzbuzuje dojem, že si Putin chce narychlo vylepšit svůj obraz. „Putin se teď potřebuje ukázat v dobrém světle, když mu jeden státník za druhým odmítá jet na olympiádu. Musel ukázat, že Rusové jsou hodní,“ podotýká v rozhovoru pro ČT24 novinářka Dana Schmidt. Do Soči se totiž kvůli stavu lidských práv v Rusku nevydá ani francouzský prezident Francois Hollande ani jeho německý protějšek Joachim Gauck - a ani americký prezident Barack Obama.

Také podle polského premiéra Donalda Tuska zavání omilostnění Chodorkovského pokrytectvím a je projevem obav o dobrou pověst prezidenta Putina. Ten chce podle Tuska vylepšit svou image před olympiádou v Soči a summitem G8, který se v témže městě uskuteční příští rok. „S přihlédnutím k délce odpykaného trestu je těžké zbavit se podezření, že jde o pokrytectví,“ uvedl Tusk.

Ruští komentátoři se shodují v názoru, že propuštění Chodorkovského není známkou „oteplení“ na vnitropolitické scéně a situaci v zemi nijak výrazně neovlivní. Podle politologa Gleba Pavlovského Chodorkovskij na chod ruské politiky žádný vliv mít nebude, protože Kreml mu to prostě nedovolí. Šéf moskevské Vysoké hospodářské školy Jevgenij Jasin se nicméně domnívá, že Chodorkovského omilostnění může vylepšit podnikatelské klima v Rusku. „V Rusku už vznikla nová podnikatelská třída, která se v nynějších podmínkách bojí pracovat. S osvobozením Chodorkovského se může zvýšit důvěra byznysu v přiměřené chování státu,“ řekl Jasin moskevskému rozhlasu.

Propuštění bývalého ropného magnáta komentoval i Igor Sečin, šéf mocné ropné společnosti Rosněfť, které z vůle justičních orgánů po zatčení Chodorkovského připadla většina majetku zlikvidované společnosti Jukos. Případných soudních sporů vyvolaných Chodorkovským se Sečin neobává, protože majetek po Chodorkovském prý nabyla státní firma Rosněfť „zcela legálně“. Sečin poznamenal, že Rosněfť je připraven zvážit žádost Chodorkovského o místo, pokud ji podá. „Manažerské posty jsou ale obsazeny. Musí být také prokázána dostatečná kvalifikace,“ řekl Sečin.

Propuštění bývalého magnáta vítá USA i EU

Putinovu milost dnes přivítala ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Brusel podle ní sledoval Chodorkovského kauzu celých deset let a opakovaně vyjadřoval znepokojení nad možnými justičními omyly v soudním procesu. „EU naléhavě doporučuje Rusku pokračovat v reformách, jejichž cílem je transparentní, nezávislý a spolehlivě fungující soudní systém,“ konstatovala Ashtonová.

„Mnoho let jsme vyjadřovali znepokojení nad politicky motivovaným pronásledováním a selektivní justicí v Rusku, včetně případu Chodorkovského. Dnešní humanitární gesto je pozitivní událostí pro ruskou společnost. Aby ale mohlo Rusko sehrát plnohodnotnou roli na mezinárodní scéně, která by odpovídala jeho možnostem, muselo by povýšit sílu zákona nad své politické cíle,“ uvedl dnes v prohlášení Bílý dům.

Radost z propuštění Chodorkovského vyjádřil i německý prezident Joachim Gauck a kancléřka Angela Merkelová.

Vydáno pod