Konec spekulací. Britští vojáci za smrtí Diany nestáli

Londýn – Londýnská Metropolitní policie nenašla žádný věrohodný důkaz, že by se na smrti princezny Diany podílely elitní jednotky britské armády (SAS). Případ se tak znovu otvírat nebude. Při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997 zahynul s princeznou i její tehdejší přítel Dodi Al-Fayed a řidič vozu Henri Paul. Právě ten měl mít dle vyšetřovatelů smrt princezny na svědomí.

Tragické úmrtí oblíbené princezny a bývalé manželky nástupce britského trůnu šokovalo celý svět. Závěr vyšetřování z roku 2008 byl jednoznačný – za vše mohl řidič, který bezhlavě a s alkoholem v krvi ujížděl před dotěrnými paparazzi (více zde). Krátce před šestnáctým výročím úmrtí princezny se ale vynořila nová konspirační teorie.

Dodiho otec vždy hovořil o vraždě

Podle britských médií měl vše na svědomí dopis, který poslali vyšetřovatelům rodiče manželky bývalého vojáka poté, co se s ní rozvedl. Někdejší odstřelovač speciální jednotky se před svou ženou měl údajně vychloubat tím, že ví, kdo v armádě zařídil Dianinu smrt a jak se všechno utajuje. Zdrojem všech dosavadních konspiračních teorií byl především otec Dodiho Al-Fayeda Mohamed. „Zavraždili mého syna a princeznu Dianu. Prstem ukazuju přímo na toho gangstera, který v pozadí vládne zemi – prince Philipa. A podílel se na tom i Charles,“ prohlásil v roce 2006.

Britská policie se kauzou zabývala od srpna. Nyní oznámila, že nenašla žádné věrohodné důkazy o zapojení jednotky SAS. „I když je možné, že se někdo zmínil o podílu SAS na tomto úmrtí, neexistují žádné věrohodné nebo relevantní důkazy, které by podporovaly teorii, že se taková tvrzení opírají o fakta,“ píše vysoký představitel britské policie Mark Rowley v dopise, z něhož citovala britská televize Sky News.

Tisk píše o smrti Diany
Zdroj: Arne Dedert/ČTK/Picture Alliance

Zpráva o smrti Diany v pařížském tunelu obletěla před víc než 16 lety celý svět a dosud na „princeznu lidí“ a její úsměv nikdo nezapomněl. Tragická smrt princezny měla značný dopad i na britskou královskou rodinu, jelikož tehdejší váhání královny Alžběty II. s veřejným projevem a stažení do ústraní nesli Britové nelibě.

Vydáno pod