Kyjev chce asociační dohodu. Nemíní na ní ovšem prodělat

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč má v plánu podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Novinářům to oznámila šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová s tím, že podpis by mohl zmírnit krátkodobé ekonomické potíže země - přinesl by totiž investice z EU. Chuť Kyjeva k podpisu asociační dohody dnes večer v Bruselu potvrdil i ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov. V ukrajinské metropoli mezitím pokračuje stavba barikád, opozice na víkend plánuje mohutnější protesty. Podle agentury Unian povolává opozice na barikády v centru bývalé vojáky sovětské armády, kteří mají zkušenosti z dob okupace Afghánistánu.

Protivládní demonstrace jsou výsledkem nedávného rozhodnutí ukrajinského prezidenta nepodepsat na summitu ve Vilniusu připravenou asociační dohodu s Evropskou unií. Ta by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu. „Janukovyč mi dal najevo, že zamýšlí podepsat asociační dohodu. Mluvil o krátkodobých ekonomických potížích, kterým země čelí. Ty jsou skutečné a podle mě by je podpis smlouvy o přidružení mohl zmírnit, protože by Ukrajině přinesla podporu nejen od institucí Evropské unie, ale také soukromé investice,“ řekla Ashtonová. 

Vicepremiér Ukrajiny dnes v Bruselu potvrdil, že její kurz směrem k evropské integraci se nemění. „Můžeme ujistit ukrajinské občany, že rozhovory jsou otevřené a pokračujeme v nich. Ukrajina brzy podepíše asociační dohodu s EU a zohlední zároveň své národní strategické zájmy,“ prohlásil Arbuzov.

„Potřebujeme pomoci Ukrajině s rychlou obnovou důvěry nejen ze strany jejích vlastních občanů, ale také mezinárodních investorů a věřitelů,“ prohlásil po jednání s Arbuzovem komisař pro rozšíření EU Štefan Füle. EU je podle něj připravena Kyjevu pomoci s vytvořením takových podmínek, které by zemi umožnily získat záchranný úvěr od Mezinárodního měnového fondu.

Účastníci protestu v centru Kyjeva
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Komentátor Hospodářských novin Ondřej Soukup ovšem připomněl, že Ukrajina ještě nesplnila řadu podmínek, které jí unie vytyčila - například propuštění expremiérky Julije Tymošenkové z vězení. „Po těch všech obratech bych byl velmi skeptický k tomu, zda Janukovyč dohodu chce podepsat, zatím bych to vnímal jako rétoriku,“ konstatoval Soukup.

Ukrajinská vláda chce zůstat zadobře s EU i Ruskem

Ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara ve středu večer na setkání se studenty Univerzity Tarase Ševčenka prohlásil, že Kyjev se snaží nalézt takový charakter vztahů s Evropskou unií a Ruskem, který by umožnil podpis asociační dohody „za skutečně výhodných podmínek“. Evropská unie podle něj chápe nezbytnost kompromisních řešení a v nejbližších dnech bude v tomto ohledu zahájeno „předmětné jednání“.

Evropská komise ovšem odmítla požadavek Ukrajiny, aby jí unie poskytla balík pomoci v objemu 20 miliard eur (téměř 550 miliard korun) výměnou za podpis asociační dohody. „Nebudeme si hrát s čísly,“ prohlásil mluvčí Evropské komise Olivier Bailly s tím, že prosperita Ukrajiny nemůže být předmětem smlouvání. Janukovyč nyní usiluje o získání záchranného úvěru od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ten by měl předejít možnému státnímu bankrotu.

V centru Kyjeva nocovaly tisíce lidí

Po středečním pokusu těžkooděnců zlikvidovat opoziční tábor v centru Kyjeva budují aktivisté v okolí náměstí Nezávislosti až pětimetrové barikády, které zpevňují s pomocí pytlů naplněných sněhem. Na náměstí panuje klid, v centru podle policie nocovalo asi pět tisíc lidí, na něž dohlíží zhruba 600 policistů.

Opozice má podle Pazderky v centru Kyjeva dvě bašty – obsazenou radnici a dům odborů. Tam se odehrávají tiskové konference. Počet demonstrantů vždy dramaticky narůstá během víkendů.

Barikády v centru Kyjeva
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko vydal prohlášení, v němž demonstranty vyzval, aby se vyvarovali provokací. „Nikdo neupírá občanům právo na pokojný protest. Nelze ale ignorovat práva a zákonné zájmy ostatních. Normální fungování hlavního města nesmí nic rušit,“ uvedl ministr.

Janukovyč včera vyzval opozici k jednání. „Zvu zástupce všech politických sil, duchovní, zástupce veřejnosti k celonárodnímu dialogu. Osobně jsem připraven zúčastnit se takového kulatého stolu,“ prohlásil Janukovyč (více zde).

Ukrajinský prezident Janukovyč

„Jestli chceme dosáhnout kompromisu, vyzývám opozici, aby neodmítala, aby nešla po nejisté cestě ultimáta. Ujišťujeme vás, že úřady budou jednat podle zákona a proti pokojným setkáním nezasáhnou silou.“

Opozice ale hlásí, že policejním zákrokem vedení země znemožnilo nalézt kompromis. „Není na politických lídrech, aby rozhodli. To teď musí udělat lidé, kteří protestují na náměstí Nezávislosti. Od nich bychom případně měli dostat mandát k jednání,“ podotkl opoziční lídr Arsenij Jaceňuk.

Policejní zásah odsoudila Evropská unie i USA. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová připustila, že se tak šance na politický dialog ještě snížily. Americký ministr obrany Chuck Hagel pak telefonicky varoval svého ukrajinského partnera před nasazením armády proti demonstrantům. Podle mluvčího Pentagonu Hagel v rozhovoru s ministrem Pavlem Lebeděvem prohlásil, že vyslání vojenských jednotek by mohlo způsobit velké škody, a vyzval ukrajinskou stranu ke zdrženlivosti.

Europarlament chce poslat na Ukrajinu zvláštní delegaci

Europoslanci ve schváleném usnesení vyslovili solidaritu s prozápadními demonstranty a vyslovili se pro poklidný rozvoj Ukrajiny bez tlaku Ruska. Evropský parlament požaduje vyslání delegace EU na Ukrajinu. Tato mise má přispět k rozhovorům mezi tamní vládou na straně jedné a opozicí a občanskou společností na straně druhé.

Ve hře jsou sankce

Spojené státy zvažují i možnost zavedení sankcí. „Veškeré politické možnosti včetně sankcí jsou na stole, i když očividně jen ve stadiu zvažování. Rozhodnutí ještě nepadlo, o detailech nebudu mluvit,“ konstatovala Jennifer Psakiová, mluvčí amerického ministerstva zahraničí.