USA provokovaly Čínu. Do nové zóny poslaly bombardéry

Peking - Ve Východočínském moři houstne atmosféra. Peking totiž jednostranně vyhlásil novou zónu vzdušné obrany nad sporným souostrovím Senkaku, což kritizuje Tokio i Austrálie. A Spojené státy tam rovnou poslaly dva obří vojenské bombardéry B-52. Čína uvedla, že je „monitorovala“ a „identifikovala“. Jeden z generálů čínského letectva pak varoval, že jakékoliv letadlo, které v zóně letecké obrany nebude s čínskou stranou komunikovat, bude Čína považovat za nepřátelské - a může jej sestřelit.

O malé ostrovy Senkaku se hraje geopolitická hra. Souostroví sice kontroluje Tokio, ale nárokuje si je také Peking, který je nazývá Tiao-jü. Ve Východočínském moři se nacházejí naleziště nerostných surovin, bohatá loviště ryb i strategické námořní cesty.

Nová zóna vzdušné obrany vyhlášená Číňany se nejen překrývá s tou japonskou, ale zahrnuje rovněž sporné území. „Zavedení zóny vzdušné obrany vychází z našeho práva na sebeobranu a není namířeno vůči nějakému konkrétnímu státu,“ tvrdí Čchin Kang, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Senkaku (Ťiao-jü)
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Japonský premiér Šinzó Abe konstatoval, že nová čínská opatření jsou „nevymahatelná a nebezpečná“. „Čína se chová, jako by jí patřilo nebe nad ostrovy. To je nepřijatelné. Obloha nad ostrovy je naše území,“ prohlásil Abe. Proti novým opatřením brojí i Jižní Korea.

Čína už nařídila, že se jí musí hlásit všechna letadla, která budou oblastí prolétat. Většina asijských leteckých společností už oznámila, že budou Pekingu hlásit své letové plány. Austrálie ale proti požadavku Pekingu v úterý protestovala. Čína se hned ohradila. „Nezodpovědné poznámky australské strany o čínské identifikační zóně vzdušné obrany ve Východočínském moři jsou naprosto chybné a Čína je nemůže přijmout,“ uvedl v prohlášení mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Horizont ČT24 o sporu kvůli čínské zóně (zdroj: ČT24)

Tréninková mise USA byla v plánu už dříve

Rovněž americké bombardéry i civilní letadla se Číně podřídit odmítají. USA už nechaly zónou proletět dva své bombardéry B-52. Washington vyslal letouny na tréninkovou misi, kterou plánoval již dříve. O průletu ale Čínu neinformoval.

Oficiální reakce Pekingu je zatím opatrná. Mluvčí ministerstva obrany pouze oznámil, že Čína oba neozbrojené bombardéry po celou dobu jejich letu pečlivě monitorovala. Americký ministr obrany Chuck Hagel i šéf diplomacie John Kerry zároveň označili vytyčení identifikační zóny za „destabilizující pokus o změnu statu quo v regionu“ a varovali před hrozbou nových incidentů.

O malé ostrovy Senkaku se hraje geopolitická hra. Souostroví sice kontroluje Tokio, ale nárokuje si je také Peking, který je nazývá Tiao-jü. Ve Východočínském moři se nacházejí naleziště nerostných surovin, bohatá loviště ryb i strategické námořní cesty.

Konflikt o Senkaku se vystupňoval loni v září, kdy se Japonsko rozhodlo odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků. To v Číně vyvolalo mohutné protijaponské protesty.