Afghánští zemědělci se činí: Nový smutný rekord v pěstování opia

Kábul – Afghánistán letos vypěstoval rekordní množství opiového máku. Sklizeň byla oproti loňskému roku větší skoro o polovinu. Země tak zůstává na světové špičce produkce heroinu a opia, těchto narkotik dodá na trhy až 90 procent. Mezinárodní společenství se snaží obchod s drogami v zemi dlouhodobě potlačovat.

Oblast osázená opiovým mákem se letos rozšířila o 36 procent a dosáhla celkové plochy 209 000 hektarů (oproti loňským 154 000 hektarů). To je víc než dosavadní největší osetá plocha – 193 000 hektarů z roku 2007. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC).

Sklizeň letos v květnu vynesla 5 500 tun opia, tedy o 49 procent víc než loni a také víc, než kolik činí celková produkce opia ve zbytku světa. Maximum ale Afghánistán dosáhl v roce 2007, kdy vyprodukoval 7 400 tun opia. Po odsunu zahraničních vojáků z Afghánistánu plánovaném ke konci příštího roku se situace pravděpodobně ještě zhorší, řekl regionální zástupce UNODC v Kábulu Jean-Luc Lemahieu. Varoval, že s ubýváním zahraniční pomoci bude afghánská vláda čím dál tím víc závislá na nelegálních zdrojích příjmu. Stoupající produkci opia pohání i nejistota o budoucnost země; zemědělci, kteří nevědí, co bude dál, se raději vracejí k prověřenému opiu, a to i v případech, že byli ochotní zkoušet alternativní plodiny.

Velké zvýšení produkce začalo v roce 2010, kdy zemědělci začali chvatně sázet opiový mák, aby využili stoupajících cen poté, co o rok dřív část produkce zlikvidovala choroba napadající tuto plodinu.

Z opiového máku se kromě opia vyrábí i heroin. Loni se Afghánistán postaral o 75 procent celosvětových dodávek těchto drog, letos by to mohlo být už 90 procent, dodal Lemahieu. Ze zisků ale netěží jen zemědělci. Panují obavy, že pěstování opia bude financovat šéfy jednotlivých frakcí usilujících v Afghánistánu o moc před prezidentskými volbami v příštím roce.

Islám zakazuje užívat cokoli, co poškozuje zdraví, přesto je v Afghánistánu přes milion drogově závislých, což je jedno z nejvyšších čísel na světě. O zisky se dělí Taliban, zkorumpovaní úředníci a zřejmě i část vrcholových politiků. Šedá ekonomika získává navrch nad tou oficiální. Afghánská produkce míří do Íránu, Evropy a také do Ruska, kde zabije ročně 30 tisíc lidí – dvakrát tolik, než je padlých sovětských vojáků v afghánské válce v 80. letech.

Horizont ČT24 k pěstování opia v Afghánistánu (zdroj: ČT24)