Aktivisté Greenpeace jsou prý v lepších celách v Petrohradu. Kde, to se neví

Petrohrad - Skupina třiceti aktivistů zadržených v Rusku by se brzy měla dostat před soud. Celkem 28 členů Greenpeace a dva novináři už byli speciálním vlakem přesunuti z vězení v Murmansku do Petrohradu, kde je drží na tajném místě. Za obviněnými budou mít přístup zahraniční advokáti, příbuzní o nich ovšem zprávy nemají. Osud aktivistů je už týdny v centru zájmu médií po celém světě.

Ekologičtí aktivisté se v polovině září pokusili vyšplhat na ruskou ropnou plošinu v Barentsově moři. Po zatčení byli obviněni z pirátství. Po silných mezinárodních protestech byla kvalifikace jejich činu změněna na výtržnictví s podstatně nižší trestní sazbou. Soudu ale podle ruských vyšetřovatelů neujdou.

Organizace Greenpeace jakékoli provinění odmítá a požaduje propuštění všech aktivistů, kteří pocházejí celkem z osmnácti zemí světa. Zpět chtějí aktivisté rovněž svou loď Arctic Sunrise.

Aktivista Greenpeace Pisanu Francesco Pierre před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Členové Greenpeace byli donedávna internováni ve vazebních věznicích zapolárních ruských měst Murmansk a Apatity v krajně nevyhovujících podmínkách. V celách byla zima, nevětralo se, jídla bylo poskrovnu a kontakt s advokátem a rodinou měli aktivisté omezený. Třeba Alina Žiganovová viděla svého manžela před měsícem - na pouhou hodinu a půl. „Mezi námi byla skleněná stěna a mluvili jsme přes telefon,“ podotkla Žiganovová.

Přesun obviněných trval déle než den

Nyní aktivisté absolvovali sedmadvacetihodinovou cestu vlakem, který je odvezl do Petrohradu. Poté, co aktivisté dorazili na Ladožské nádraží, přesunuli je policisté do autobusů a odvezli na neznámé místo.

Moskevský rozhlas uvedl, že mohli být rozmístěni do tří věznic v Petrohradu a okolí. Ruská vězeňská správa ale místo jejich pobytu upřesnit nehodlá. Vydala pouze prohlášení, že podmínky vazby odpovídají ruským normám i mezinárodním standardům. Ve vazbě mají zatím zůstat do 24. listopadu.

Převoz zadržených členů Greenpeace
Zdroj: ČTK/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Demonstrace ano - ovšem nenásilné

Ekologičtí aktivisté nemohou příliš spoléhat ani na podporu samotných Rusů. Celých 56 procent dotázaných si myslí, že jejich akce byla nebezpečná a že ohrozila národní zájmy Ruska.

Na výzvy z celého světa k propuštění aktivistů Moskva neslyší. Skupina nositelů Nobelovy ceny za mír dokonce apelovala na prezidenta Vladimira Putina, který ale žádost odmítl. Ruská pobočka Greenpeace proto připravuje akce, které by měly světu připomenout situaci třiceti aktivistů. „Určitě budeme pokračovat v nenásilných protestech, kterými vyjádříme solidaritu s našimi kolegy,“ konstatovala Jevgenija Beljakovová.

Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku začal minulý týden projednávat nizozemskou žádost o propuštění lodě Greenpeace z ruského zajetí. Moskva už dříve avizovala, že arbitráž bude ignorovat, protože příslušnou konvenci ratifikovala s výhradou, kterou nyní uplatňuje. Případ považuje za záležitost své svrchovanosti a jurisdikce.

Vydáno pod