Osvobození Francouzi už jsou doma, teroristé prý dostali až 25 milionů eur

Niamey - Čtveřice Francouzů unesených v africkém Nigeru se včera po tříletém zajetí dočkala svobody. Ta ale byla velmi drahá. Teroristé z al-Káidy údajně dostali za jejich propuštění 20 až 25 milionů eur (až 643 milionů korun). S odvoláním na zdroje obeznámené s vyjednáváním o tom informovala agentura AFP a deník Le Monde. Francie přitom popřela, že za ně zaplatila výkupné. Do Afriky je přijeli osobně vyzvednout francouzští ministři obrany a zahraničí Jean-Yves Le Drian a Laurent Fabius. Dnes odletěli do vlasti.

Francie tvrdí, že osvobození jejích občanů je výsledkem vyjednávání. Zatím je známo pouze to, že jako prostředník fungoval bývalý povstalec z kmene Tuaregů Mohamed Akotey. Ten pracuje pro společnost Areva a v Nigeru je respektovanou osobou. Osvobození rukojmích ohlásil francouzský prezident Francois Hollande včera během návštěvy Slovenska. Detaily celého procesu ale nezmínil. „Hodně se mluví o tom, že mohla pomoci operace francouzské armády v Mali, kde mohla získat kontakty a začít s únosci vyjednávat,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Žádné výkupné, tvrdí francouzská vláda

„Francie má již tři roky stejnou politiku. Neplatíme,“ prohlásil podle portálu telegraph.co.uk francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Rovněž úřad francouzského prezidenta zopakoval, že Francie výkupné nevyplácí a tuto strategii nehodlá měnit. K zaplacení údajného výkupného se prozatím nikdo nepřihlásil.

I když Francie popírá, že rukojmí vyplatila, stanice BBC naznačila, že firma Areva zřejmě zajistila, aby únosci s rukojmími dobře zacházeli a udrželi je při životě. AFP pak citovala svůj zdroj, který hovořil o částce „mezi 20 až 25 miliony eur vyplacené za propuštění francouzských rukojmích“. Peníze prý dostali nejen únosci, ale také prostředníci, kteří pomohli svobodu francouzských občanů vyjednat.

Blanka Závitkovská, redaktorka ČT

„Byla by to obrovská částka. O to víc zarážející je, že tato částka se údajně podle médií vyplatila jak teroristům, tak prostředníkům, kteří hráli důležitou roli. Oficiální místa to odmítají – samozřejmě by se jednalo o určitý precedens. Teroristé by si za peníze mohli nakoupit zbraně a obrátit je proti vládě.“

Deník Le Monde na svém webu uvedl, že podle jeho zdroje Hollande se zaplacením nakonec souhlasil. A to poté, co mu zavolal jeho nigerský protějšek Mahamadou Issoufou a sdělil, že nigerská strana se dohodla s únosci na propuštění mužů výměnou za peníze. Členové francouzské rozvědky DGSE prý poté předali nedávno v Nigeru přes 20 milionů eur. Částka podle Le Mondu pochází z tajných fondů přidělených francouzským tajným službám. Elysejský palác dnes ale opět popřel, že se zaplatilo nějaké výkupné, osvobození je podle Paříže pouze výsledkem vyjednávání.

Propuštění francouzští rukojmí
Zdroj: ČTK/AP Photo/Thibault Camus

Muži padli do zajetí 16. září 2010 při přepadu dvou francouzských firem Areva a Vinci, které operují v uranovém dole u Arlitu na severu Nigeru. K únosu se přihlásila severoafrická odnož al-Káidy AQIM. „Francouzi mají v Nigeru obrovské průmyslové zájmy. Těží tu asi pětinu uranu, který potřebují do jaderných elektráren,“ podotkla Závitkovská.

Ozbrojenci tehdy unesli ještě tři další lidi, mimo jiné i Francouzku Francoise Larribeovou, jejíž manžel Daniel byl nyní propuštěn. Larribeová se spolu s dalšími dvěma lidmi dostala na svobodu již v únoru 2011.

Francouzi strávili většinu času v Mali

Čtveřici únosci drželi odděleně v sousedním Mali, místo jejich věznění ale často měnili. Spolu se Francouzi ocitli až několik dní před propuštěním. Nejmenovaní maliští představitelé tvrdí, že závěrečná vyjednávání se uskutečnila v poušti.

Daniel Larribe
Zdroj: ČTK/AP Photo/Tagaza Djibo

Před odletem se Francouzi objevili v evropském oblečení a s oholenými nebo přistřiženými plnovousy. Vypadali méně unaveně než v úterý. Jeden z bývalých rukojmích Thierry Dol řekl, že roky v zajetí nebyly snadné a že je to zkušenost na celý život. Jejich zdravotní stav je ale prý dobrý.

Francie se začala o životy rukojmích obávat, když letos poslala své vojáky do sousedního Mali, aby pomohli v boji proti tamním islámským radikálům. Areva kvůli tomu zpřísnila bezpečnostní opatření na svých pracovištích.

„Dnes čtyři rodiny a čtyři bývalí rukojmí zažívají radost, ale jiné rodiny a jiní rukojmí pořád žijí v nesnesitelném očekávání,“ prohlásil prezident Hollande. V oblasti totiž zůstávají v zajetí další tři Francouzi. Vláda tvrdí, že dělá všechno pro to, aby se také co nejdřív dostali na svobodu. Mají ale tu smůlu, že nepracovali pro bohaté koncerny. V současné době drží únosci v zajetí po světě nejméně sedm dalších Francouzů. Dva jsou v Mali, jeden v Nigérii a čtyři v Sýrii.