Summit EU podpořil větší ochranu dat Evropanů

Brusel - Lídři evropské osmadvacítky se na unijním summitu v Bruselu vyslovili pro přijetí nové evropské ochrany dat k roku 2015. Velké technologické společnosti z celého světa tak budou muset evropské normy ochrany respektovat, jinak jim hrozí vysoká pokuta. Podpora návrhu je součástí předběžných závěrů summitu. Jednání unijních lídrů by mělo skončit jejich definitivním potvrzením kolem pátečního poledne.

O normě bude muset ještě hlasovat Evropský parlament, jehož výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci návrh podpořil v pondělí. Ochranu dat také musí formálně potvrdit příslušní ministři členských zemí. Summit dal nyní politicky najevo, do kdy by se tak mělo stát. Původní návrh pro nynější summit počítal s přijetím „v příštím roce“.

S odposlechy evropských politiků včetně kancléřky Angely Merkelové i občanů, které ve čtvrtek rozvířily v Evropě i na summitu atmosféru, návrh přímo nesouvisí. O spojení se pokusila například komisařka pro digitální technologie Neelie Kroesová, když prohlásila, že data musí být chráněna bez ohledu na to, zda se to týká elektronické pošty běžných občanů či mobilního telefonu německé kancléřky.

Návrh nové ochrany dat počítá například s tím, že uživatelé budou moci požádat společnosti působící na internetu, aby vymazaly jejich osobní údaje. Omezeno bude rovněž takzvané profilování, tedy jakési škatulkování lidí podle jejich dosavadního i očekávaného chování na webu.

Ilustrační foto - datový tok
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Firmy tak budou muset zákazníkům podrobně zdůvodnit, jak získané osobní údaje využívají. Pokud některá z firem nebude unijní systém respektovat a poskytne údaje o uživatelích například americkým úřadům, riskuje pokutu až 100 milionů dolarů nebo sankci ve výši pěti procent ročního obratu. Návrh může ještě před hlasováním v Evropském parlamentu doznat dalších změn.

Řeč byla také o roamingu

Summit mimo jiné prodiskutoval telekomunikační balíček Kroesové, ve kterém komisařka kromě jiného navrhuje zrušení roamingových poplatků. Na rozdíl od návrhu o ochraně dat však premiéři a prezidenti členských zemí do předběžných závěrů summitu nenapsali konkrétní termín, do kdy by nová pravidla měla být schválená. Takový výsledek vyhovuje ČR, ačkoliv premiér Jiří Rusnok při příchodu na summit prohlásil, že Praha nemá důvod konec roamingu zdržovat.