Rusové předali Američanům plán na likvidaci syrské chemie

Moskva/Damašek - Moskva předala Spojeným státům svůj plán na zajištění mezinárodní kontroly nad syrským chemickým arzenálem. O plánu mají ve čtvrtek v Ženevě jednat ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Podle šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové musí syrský režim souhlasit s předáním svých chemických zbraní bez dalších podmínek. Syrský ministr pro usmíření prohlásil, že rozhodnutí země přistoupit na ruský plán rozhodně není slabostí režimu. Damašek si prý už může dovolit zbavit se své chemie.

O plánech, jak dát syrské chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu, budou dnes v New Yorku jednat velvyslanci stálých členských zemí Rady bezpečnosti. Podle diplomatů budou mluvit i o francouzském návrhu rezoluce, která dává Damašku ultimátum 15 dní, aby oznámil, kolik má chemických zbraní, a umožnil jejich inspekci. Pokud by režim Bašára Asada tyto podmínky nesplnil, má rezoluce obsahovat hrozbu tvrdých sankcí včetně možného vojenského úderu. Rusko označilo již v úterý tento návrh za nepřijatelný.

Prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že ruský návrh by mohl být „dobrým krokem k mírovému vyřešení krize“, fungovat bude ale jen tehdy, pokud USA odmítnou nasazení síly proti Damašku. Takový úmysl ale zatím Washington nemá.

Jednání Lavrova a Kerryho začne v Ženevě ve čtvrtek a bude trvat minimálně do pátku. Podle zdrojů ruské agentury ITAR-TASS by se ale mohlo protáhnout až do víkendu.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Červený kříž vyzývá k odblokování dodávek pomoci

Jedním z témat rozhovorů by mělo být i řešení pro odstranění překážek pro dodávku humanitární pomoci Syřanům. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže blokují lékařskou pomoc zraněným a nemocným vládní síly i opoziční povstalci, protože to považují za vojenskou pomoc druhé straně. Pracovníci Červeného kříže se snaží dostat potraviny, vodu a lékařskou péči k více civilistům, ale do některých oblastí je jim údajně odmítán přístup. Týká se to i města Homs a východu oblasti Ghúta poblíž Damašku, kde se 21. srpna odehrál údajný chemický útok.

Sýrie v úterý ústy svého ministra zahraničí Valída Mualima dala najevo, že je ochotna informovat o místě svých chemických skladů, vystavit je mezinárodní kontrole a následně je zničit. Západ ale o upřímnosti syrských slibů pochybuje a podezírá režim prezidenta Asada, že se snaží získat čas a oddálit hrozící americký vojenský úder.

Syrský ministr: Chemické zbraně už nepotřebujeme

Rozhodnutí Asadova režimu přistoupit na ruský návrh není podle syrského ministra pro národní usmíření Alího Hajdara výrazem slabosti nebo strachu. Režim si to prý může dovolit, protože nastal nový druh strategické rovnováhy - Hajdar přitom hovořil o vztahu Sýrie k Izraeli a chemické zbraně označil za jadernou zbraň chudých.

Sýrie si je prý opatřila, aby získala vojenskou rovnováhu vůči Izraeli, „nepříteli, s nímž bojuje přes 60 let“. Důvod pro změnu rovnováhy ale nespecifikoval.

Ruský plán pro předání chemických zbraní je podle Hajdara nutno dopracovat. Sýrie je podle něj ochotna připojit se k mezinárodní konvenci o zákazu chemických zbraní, avšak nikoli v případě, že k tomu bude nucena. „Sýrie nepřistoupí na nic, co jí bude vnuceno. Všechny kroky, které někdo označuje za ústupky, jsou ve skutečnosti syrským vítězstvím,“ řekl.

K dotazu na to, jak by mohly být chemické zbraně převáženy v době, kdy v Sýrii pokračuje občanská válka, sdělil: „Nehovořilo se o převozu ani předání kontroly. Mluvilo se o tom, že tyto zbraně budou zpřístupněny mezinárodní kontrole.“

Catherine Ashtonová
Zdroj: ČTK/AP/Mindaugas Kulbis

Ashtonová: Sýrie si nemůže klást další podmínky

Unijní diplomatka míní, že nyní nastal moment, kdy by se mezinárodní společenství mělo chopit příležitosti a syrskou krizi skutečně řešit: „Poprvé za dlouhou dobu vidíme, že se mezinárodní společenství sjednocuje k nějaké akci v Sýrii.“ Je navíc potřeba zajistit, že syrský režim nejenže řekne, že s mezinárodní akcí souhlasí, ale také to skutečně udělá, a to „rychle, zcela a bez podmínek“. Ashtonová připomněla nesplněné syrské sliby z minulosti a překážky, které Asadův režim kladl mezinárodnímu společenství.

Ashtonová zdůraznila, že inspektoři OSN, kteří přímo na místě ověřovali použití chemických zbraní, musí svou zprávu podat co nejdříve. Připomněla, že z mnoha jiných zdrojů přichází hodnocení v tom smyslu, že pouze syrský režim má chemické látky i prostředky k jejich použití v takovém množství, že mohl uskutečnit chemický útok podobného rozsahu. Podle Ashtonové je i tyto informace potřeba brát na vědomí.