Syrská armáda prý našla chemické látky u povstalců, ti to popírají

Damašek/Washington – Syrská armáda podle státní televize nalezla chemické látky v povstaleckých tunelech na damašském předměstí Džúbar, syrská opozice ale užití chemických zbraní popírá. Režim prezidenta Bašára Asada a rebelové se navzájem obviňují z odpovědnosti za středeční údajný chemický útok na okraji metropole, který si podle opozice vyžádal až 1 700 obětí; organizace Lékaři bez hranic jako první nezávislý zdroj s odvoláním na místní zdravotníky potvrdila 355 mrtvých. Spojené státy začaly posilovat svoji vojenskou přítomnost ve Středozemním moři.

Zdroje agentury Reuters potvrdily, že výzvědné služby USA a dalších západních zemí došly k prvním závěrům o použití zbraní hromadného ničení v Sýrii. Pokyn k němu prý zřejmě vydal přímo syrský prezident Bašár Asad. Závěry zpravodajských služeb jsou však předběžné, zpravodajci nemají dostatek důkazů k oficiálnímu prohlášení. Syrská vláda i armáda veškerá obvinění z užití bojových látek důrazně odmítají.

„Armádní hrdinové vstupují do tunelů teroristů a viděli chemické látky,“ uvedla syrská státní televize. Někteří vojáci, kteří se do zásahu zapojili, prý ohlásili dýchací potíže.

Na obvinění syrských rebelů, že vládní síly používají chemické zbraně, již mezinárodní scéna reagovala, jednala o něm Rada bezpečnosti OSN a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius vyzval k vojenskému zásahu, pokud se použití chemických zbraní potvrdí. Amerického prezidenta Baracka Obamu k intervenci v Sýrii v pátek vyzval významný představitel Demokratické strany Eliot Engel. „Pokud společně se svými spojenci neodpovíme na Assadovo vražedné nasazení zbraní hromadného ničení, budou to zlovolné státy a zločinci v celém světě vnímat jako možnost, kterou by nikdy neměli dostat,“ napsal Engel prezidentu Obamovi. Mezinárodní společenství však o Sýrii nesmýšlí jednoznačně a odpovědnost připisuje oběma stranám konfliktu. Například Čína varovala před unáhlenými závěry při hodnocení vývoje v Sýrii.

Občanská válka v Sýrii, která vypukla v březnu 2011, si podle odhadů už vyžádala životy více než sto tisíc lidí, další dva miliony Syřanů ze země uprchly. Informace o použití chemických zbraní přicházejí ze země již několik měsíců, z jejich použití se vzájemně obviňují povstalci se silami loajálními k prezidentu Bašáru Asadovi.

Americká armáda se připravuje na možnost, že se Obama rozhodne pro vojenský zásah proti Sýrii. Uvedl to ministr obrany USA Chuck Hagel. Americké námořnictvo by podle něj mělo posílit svoji přítomnost ve vodách poblíž Sýrie. „Ministerstvo obrany musí otevřít prezidentovi všechny možnosti. To vyžaduje rozmístění sil tak, abychom mohli reagovat na různé pokyny, které by mohl prezident vydat,“ řekl Hagel. Námořnictvo Spojených států již skutečně začalo posilovat, do Středozemního moře vyslalo čtvrtou válečnou loď vyzbrojenou střelami s plochou dráhou letu.

Události v Sýrii byly tématem dnešní Obamovy schůzky s bezpečnostními poradci, která ale žádný oficiální závěr nepřinesla.

Íránský prezident jakékoliv chemické útoky odsuzuje - ví, o čem mluví

K obezřetnosti při vyšetřování případu vyzval mezinárodní společenství i nový íránský prezident Hasan Rúhání, který údajný chemický útok u Damašku rovněž odsoudil. „Jako oběť chemických útoků Írán vždy odsuzuje použití chemické munice,“ prohlásil Rúhání. Během války mezi Irákem a Íránem totiž tehdejší irácký prezident Saddám Husajn použil v roce 1988 na severu Iráku nervový plyn proti Kurdům, kteří s Teheránem sympatizovali.

„Nejnovější vývoj ukazuje spiknutí našich nepřátel v regionu, obzvláště v Sýrii a Egyptě,“ řekl íránský prezident. Dodal, že blízkovýchodní země by se měly mít na pozoru, neboť prospěch z těchto komplotů a rozšíření krize by měl jen Izrael. Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf už ve čtvrtek vyloučil možnost, že by se Asadovy jednotky podílely na chemickém útoku, a akci připsal na vrub „teroristům“, kteří chtějí násilí ještě více vyhrotit.

V Sýrii je kvůli chemickému útoku zástupce OSN pro odzbrojení

Do Damašku přicestovala vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová. Chce přinutit syrský režim, aby inspektorům světové organizace umožnil přístup do oblasti středečního údajného chemického útoku. Inspektoři OSN do Sýrie přiletěli již před týdnem, aby vyšetřili dřívější případy údajných chemických útoků, ze kterých se obě bojující strany navzájem obviňují.

Údajný středeční chemický útok, ze kterého se navzájem obviňují vláda a opozice, měl prý až 1 700 obětí. Organizace Lékaři bez hranic jako první nezávislý zdroj potvrdila, že od středy bylo ve zdejších nemocnicích ošetřeno 3 600 pacientů s příznaky otravy nervovým plynem. Zemřelo 355 z nich. Příznaky prý výrazně ukazují na „masivní působení chemických látek“. Lékaři bez hranic přímo v Damašku nepůsobí, podporují ale tři zdejší nemocnice a dodávají jim zdravotnický materiál.