Počet obětí v Sýrii překročil hranici 100 tisíc, tvrdí opozice

Bejrút/Ammán – Syrský konflikt má podle opozičních pozorovatelů už více než 100 tisíc obětí. Stal se tak nejdéle trvajícím a nejkrvavějším ze všech povstání v arabském světě. OSN eviduje 93 tisíc obětí. Podle Jordánska hrozí Sýrii rozpad.

Syrský konflikt si za více než dva roky vyžádal přes 100 tisíc obětí, oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Během bojů podle opozice zemřelo 36 600 civilistů, z toho zhruba desetina byly ženy a sedmina děti. V konfliktu také zahynulo 18 tisíc povstalců a 25 tisíc syrských vojáků a policistů, včetně 169 členů Hizballáhu.

Zpráva uvádí další podrobnosti týkající se povstalců. Z 18 tisíc mrtvých povstalců bylo na 13 500 civilistů, kteří se chopili zbraní, přes 2 500 bojovníků z ciziny a přes 2 000 vojenských zběhů. 

K situaci v Sýrii se dnes vyslovil jordánský král Abdalláh II. Podle něj zemi hrozí rozpad, což bude „zdrojem zkázy“ pro celou oblast„. Rozpad Sýrie by znamenal nekonečný konflikt, který by destabilizoval celou oblast a její národy po několik budoucích generací. Není v zájmu nikoho, aby se Sýrie rozdělila. Zahrávat si s její jednotou je jistým zdrojem zkázy,“ řekl král.

Urovnání konfliktu by se přitom mělo projednávat na chystané mezinárodní schůzce v Ženevě. Jenže nad konferencí o Sýrii visí stále spousta otazníků. Zástupci Spojených států, Ruska a OSN se na včerejší schůzce nedohodli, kdy se má konference konat, a neshodli se ani na tom, kdo se jí má účastnit. Není ani jasné, kdo by měl zastupovat syrskou opozici. Ministři zahraničí Ruska a Spojených států se mají k dalším jednáním sejít příští týden. 

„Shodli jsme se na celé řadě otázek, ale některé oblasti zůstávají zatím nedořešené. Zvláště to, kdo se má konference účastnit. Nejsme jednotní v tom, jestli se má zapojit například Írán. My máme za to, že ano, protože Írán je zástupce regionu, o který se jedná, a může proto hrát důležitou roli,“ řekl náměstek ruského ministra zahraničí Genadij Gatilov.