CNN: Mugabe přistoupil na rezignaci, výměnou za imunitu pro sebe i manželku

Rezignace zimbabwského prezidenta (zdroj: ČT24)

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe souhlasil, že se vzdá své funkce. Tvrdí to americká stanice CNN s odvoláním na své zdroje mezi armádními činiteli. Výměnou za rezignaci má Mugabe pro sebe a svou manželku získat imunitu. Hlava státu však nedodržela ultimátum, jež mu pro abdikaci stanovila vládní strana. Její vedení se proto odpoledne sejde, aby projednalo spuštění ústavní procedury odvolání prezidenta.

Návrh prezidentovy rezignace už je sepsán, tvrdí CNN. O tom, že Mugabe s rezignací souhlasí, informovaly dva vysoce postavené vládní zdroje v neděli večer bez podrobností i agenturu Reuters.

Moc v zemi drží po nekrvavém puči armáda.  Minulý týden vojáci zadrželi prezidenta i první dámu a drží je v domácím vězení. V metropoli Harare ozbrojené síly obsadily státní televizi a zablokovaly přístup k vládním úřadům. Šéf vlivných válečných veteránů Chris Mutsvangwa dnes uvedl, že se obrátí na soud, aby postup armády proti prezidentovi legalizoval.

Nerezignovat před generály

Původně se očekávalo, že prezident rezignuje během svého nedělního projevu. Mugabeho domovská vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) si ale údajně nepřála, aby prezident odstoupil před vojáky, což by vyvolávalo dojem převratu, tvrdí zdroje agentury Reuters. „Vypadalo by velmi špatně, kdyby rezignoval před generály. Vyvolalo by to ohromný chaos,“ uvedl vysoce postavený zdroj ze ZANU-PF.

ZANU-PF projedná impeachment

Partaj prezidentovi stanovila lhůtu rezignace do pondělního poledne, jinak hodlala zahájit proces jeho odvolání z funkce. Vedení strany po nedodržení polední lhůty oznámilo, že se sejde odpoledne, aby situaci prodiskutovalo.

Na začátku jednání strana Mugabeho označila za původce politické nestability, neboť soustavně odvolává členy kabinetu. ZANU-PF dále tvrdí, že hlava státu nerespektuje právní řád a je zodpovědná za bezprecedentní hospodářský úpadek v posledních 15 letech.

  • Parlament proces odvolání prezidenta Mugabeho zřejmě zahájí na úterním zasedání. Trvat by měl řádově dny.

Případné odvolání prezidenta nejprve posoudí zvláštní výbor obou komor parlamentu na základě jejich společné rezoluce přijaté prostou většinou hlasů. Pokud se výbor vysloví pro odvolání prezidenta kvůli jeho vážnému pochybení, porušení ústavy, neschopnosti ústavu prosazovat či hájit či na základě jeho nezpůsobilosti, náleží konečné slovo opět celému parlamentu. Hlava státu je v takovém případě odvolána společnou rezolucí, která v obou komorách musí získat nejméně dvoutřetinovou podporu.

Odvolání Mugabeho má nyní v rukou parlament (zdroj: ČT24)

Studenti varují, že nepřijdou ke zkouškám

K odstoupení Mugabeho vyzývají občané, kteří vyšli do ulic. Demonstrací se o víkendu zúčasnily desítky tisíc lidí, kteří volali po změně. Především studenti zimbabwské univerzity protestují i proti způsobu, jakým první dáma Grace Mugabeová získala doktorský titul ze sociologie. V roce 2014 jej obdržela za pouhé dva měsíce. Studenti chtějí bojkotovat i zkoušky, pokud prezident neodstoupí.

Robert Mugabe je prezidentem bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize – země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. 

Robert Mugabe
Zdroj: AFP
Vydáno pod