Francie pohřešuje v Sýrii dva novináře

Damašek/Paříž – Francouzská rozhlasová stanice Europe 1 nemá už 24 hodin žádné zprávy o svém reportérovi a fotografovi, kteří byli na cestě do severosyrského Aleppa. Žádné signály o případném zajetí Francouzů se sice neobjevily, francouzský prezident Françoise Hollande už ale vyzval k jejich okamžitému propuštění. Rada bezpečnosti OSN dnes vyzvala syrskou vládu, aby zpřístupnila nedávno dobyté město Kusajr humanitárním pracovníkům.

Hollande uvedl, že novináři se ztratili za dosud neznámých okolností. Důrazně požadoval jejich okamžité propuštění s poukazem na to, že „nejsou reprezentanty žádného státu“. „Jsou to lidé, kteří dělají svou práci, aby svět mohl dostat informace. S novináři se musí zacházet jako s novináři,“ prohlásil prezident. Domovská stanice nezvěstných žurnalistů upřesnila, že jde o reportéra se zkušenostmi z krizových oblastí Didiera Françoise a fotografa Edouarda Eliase.

Aleppo je hospodářskou metropolí Sýrie. Během více než dvouletého konfliktu v zemi byl dějištěm krvavých střetů mezi rebely a vládními vojáky. Syrská armáda i v posledních dnech provádí ofenzivu na severu země, kde je téměř celá venkovská oblast kolem Aleppa v rukou povstalců.

Francouzský novinář Edouard Elias
Zdroj: ČTK/AP/Chris Huby, Haytham Pictures

O Američanovi nejsou informace už od listopadu

Nezvěstní francouzští novináři tak rozšířili skupinu zahraničních zpravodajů, kteří jsou nyní v Sýrii pohřešováni. Je mezi nimi devětatřicetiletý Američan James Foley, unesený koncem listopadu rovněž na severu Sýrie. Tento zkušený válečný zpravodaj dodával agentuře AFP videoreportáže.

Foleyova rodina v prvních týdnech žádala o mlčení v naději, že to usnadní jeho propuštění. Únos zveřejnila až začátkem ledna. Syrský prezident Bašár Asad v polovině května v rozhovoru poskytnutém argentinským médiím řekl, že nemá o Foleyově osudu „žádné informace“.

Další novinář, Ital Domenico Quirico z deníku La Stampa, zmizel 9. dubna. Vedení jeho listu ale ve středu ve zprávě na Twitteru oznámilo, že „je živ a v Sýrii“.

Od vypuknutí konfliktu v polovině března 2011 zahynulo v Sýrii podle statistiky agentury AFP a organizace Novináři bez hranic už 24 žurnalistů. Valnou většinou to byli Syřané, o život ale přišli i čtyři Francouzi, jedna Američanka, jedna Japonka a jeden Iráčan. Obětí konfliktu se podle stejného zdroje stalo i nejméně pět desítek takzvaných „občanských žurnalistů“, tedy lidí, kteří se kvůli restrikcím režimu vůči profesionálním médiím vyzbrojili kamerami, aby mohli podat svědectví o situaci ve své zemi.

Syřané budou potřebovat přes pět miliard dolarů

Podle odhadů OSN budou její agentury a nezávislé humanitární organizace potřebovat na financování pomoci Syřanům do konce letošního roku přes pět miliard dolarů (zhruba 96,6 miliardy korun). Humanitární pomoc bude v té době potřebovat 10,25 milionu obyvatel Sýrie, tedy polovina populace země.

Revidovaný plán humanitární pomoci syrskému obyvatelstvu předpokládá více než zdvojnásobení počtu uprchlíků, na 3,45 milionu lidí oproti dnešním 1,6 milionu. Rozeseti jsou v Libanonu, Jordánsku, Turecku, Iráku a Egyptě.

Zpřístupněte Kusajr humanitárním pracovníkům, vyzývá Sýrii Rada bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN dnes vyzvala syrskou vládu, aby zpřístupnila nedávno dobyté město Kusajr humanitárním pracovníkům. Rada poukázala na naléhavou potřebu poskytnout tamnímu obyvatelstvu pomoc, zejména potraviny a zdravotnickou péči. V tiskovém prohlášení vyzvala všechny strany, aby udělaly vše pro ochranu civilního obyvatelstva a pro zabránění civilním obětem.

Ve středu se strategicky významného města nedaleko hranic Libanonu zmocnily síly loajální prezidentovi Bašáru Asadovi. Nyní pokračují v ofenzivě na území, jež dosud drželi povstalci. Dnes dobyly další dvě obce severně od Kusajru a míří dál do hustě obydleného centra země.

OSN chce do Sýrie poslat humanitární pracovníky (zdroj: ČT24)