Carnajevové plánovali i útok v New Yorku

Boston (USA) - Bratři Carnajevové podezřelí z pumového útoku na Bostonský maraton podle vyšetřovatelů údajně plánovali také útok na newyorské Times Square. Džochar se podle amerických vyšetřovatelů už k útokům na Bostonský maraton přiznal. Není ale jasné, zda jeho přiznání bude mít před soudem váhu, protože zaznělo předtím, než američtí vyšetřovatelé seznámili Čečence s jeho ústavním právem nevypovídat a využít služeb advokáta.

O plánovaném útoku v New Yorku řekl vyšetřovatelům sám Džochar. „Byli jsme informováni FBI, že přeživší útočník prozradil, že New York byl další na seznamu jejich cílů,“ prohlásil starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Tamerlan Carnajev, který byl podle všeho iniciátorem celé akce, prý chtěl spolu s mladším bratrem do New Yorku dojet autem, které v Bostonu minulý čtvrtek unesli i s řidičem. Vůz prý chtěli naložit bombami a odpálit na rušném náměstí Times Square. Jejich plán ale nevyšel, neboť je v Bostonu dostihla policie.

Bratři měli pro newyorský útok připravenu jednu bombu vyrobenou z tlakového hrnce podobnou dvěma bostonským a dalších pět trubkových bomb, řekl na tiskové konferenci newyorský policejní komisař Raymond Kelly.

Otec jede do USA pohřbít svého syna

Otec bratrů podezřelých z atentátu na Bostonský maraton Anzor Carnajev chce odletět do Spojených států. Chce pohřbít staršího ze synů Tamerlana, který zemřel po přestřelce s policií. Zároveň má v plánu vidět mladšího syna Džochara, který je v nemocnici.

„Jedu do Spojených států. Chci říct, že tam chci vidět svého syna a pohřbít toho staršího. Nemám žádné špatné úmysly. Nemám v plánu vyhodit všechno do povětří,“ prohlásil Anzor Carnajev na tiskové konferenci v dagestánské Machačkale. „Nejsem na nikoho naštvaný, chci jít zjistit pravdu,“ dodal. Odcestovat chce prý co nejdříve, ale lístek si zatím nekoupil. Oba rodiče dvojice údajných atentátníků žijí nyní v Dagestánu.

S rodiči bratrů Carnajevových přímo v Dagestánu mluvili vyšetřovatelé. Popsali jim život svých synů před atentátem. Zatímco matka vinu svých synů popírá, otec chce počkat na výsledky vyšetřování. „Myslela jsem si, že Amerika nás i naše děti ochrání, že tam budeme v bezpečí, ale stal se pravý opak. Amerika mi moje děti vzala. Nikdo jiný než Amerika,“ řekla Zubejda Carnajevová, která spolu s manželem a oběma dětmi několik let ve Spojených státech žila. Rodiče obou bratrů se před lety rozvedli a oba se vrátili do Ruska.        

Matka dala také najevo rozhořčení nad tím, že agenti FBI při zásahu zabili jejího staršího syna. „Proč jste ho museli zabít? Proč jste ho neposlali na Guantánamo nebo někam jinam? Proč? Proč? Proč ho museli zabít? Dostali ho živého, měli ho ve svých rukou.“

Anzor a Zubejda Carnajevovi
Zdroj: Musa Sadulayev/AP Photo

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) prý na podzim roku 2011 dostala informaci od ruských bezpečnostních složek, na jejímž základě doporučila zařadit Tamerlana Carnajeva na seznam sledovaných osob. Sdělily to zdroje z americké výzvědné služby. Rusko tak předloni upozornilo americké tajné služby na osobu Tamerlana Carnajeva hned dvakrát.

Džochar Carnajev je stále upoután na lůžko v bostonské nemocnici Beth Israel, kde si léčí vážná zranění způsobená střelami bostonských policistů. Soudní úředníci mu dosud nepřečetli poučení o jeho právech. Není proto jasné, zda jeho přiznání vezme soud na vědomí. Podle justičních expertů to ale možná ani nebude zapotřebí, protože policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva z činu usvědčují.

Všechny informace z výslechu údajného atentátníka v nemocnici jsou úředně nepotvrzené, protože vyšetřovatelé nejsou oprávněni o nich informovat média. Z dosavadního vyšetřování ale už pronikly informace o tom, že Džochar Carnajev byl pod silným vlivem svého bratra Tamerlana, který pumový atentát připravil jako odvetu za americké bojové operace v Iráku a Afghánistánu.

Carnajev byl prý při dopadení beze zbraně

Šéf bostonské policie Ed Davis minulý týden ihned po dopadení Džochara Carnajeva novinářům řekl, že zadržení údajného atentátníka předcházela hodinová přestřelka. Podle policejních zdrojů však u sebe mladší z bratrů v době zadržení neměl žádnou zbraň. V lodi, v níž se mladší Čečenec ukrýval, prý žádná nalezena nebyla. Spekulovalo se přitom, že se pokusil i o sebevraždu.

Pistole ráže devět milimetrů, kterou bratři použili při přestřelce s policií, patřila Tamerlanovi. Střelná zranění Džochara pocházejí pravděpodobně právě z této přestřelky, při níž jeho starší bratr Tamerlan zemřel. Džochar byl zraněn na hlavě, na nohou a rukou a utrpěl rovněž průstřel hrdla, který mu znemožňuje mluvit.

Trhavina umístěná v tlakových hrncích, která explodovala v cílové rovince Bostonského maratonu, byla podle vyšetřovatelů odpálena pomocí primitivního spouštěče užívaného v dálkově ovládaných hračkách. Části zařízení byly nalezeny na místě výbuchu. Dosah spouštěče nebyl velký, pachatelé museli být od trhaviny vzdáleni maximálně několik domovních bloků. Džochar Carnajev měl při sobě mobilní telefon, který bezprostředně před první explozí použil. I telefon mohl být podle policie použit k odpálení nálože.

Carnajevové chtěli prý bostonský útok „oslavit“ v New Yorku

Bratři Carnajevové chtěli po odpálení trhavin v Bostonu odjet do New Yorku k „oslavě“. Televizní stanici NBC to řekl bostonský policejní důstojník obeznámený s vyšetřováním. Džochar Carnajev prý o chystané cestě do New Yorku vypověděl při policejním výslechu. „Objevila se informace, že mohli mít v plánu odjet do New Yorku, ale nikoli proto, aby pokračovali ve svém zločinném jednání,“ řekl americké televizi policista Ray Kelly. „Chtěli uspořádat něco jako oslavu.“

Informace o údajné cestě bratrů Carnajevových do New Yorku se objevila už dříve. Zmínil se o ní řidič automobilu, jehož Carnajevovi vzali jako rukojmí v noci na 19. dubna před přestřelkou s policií. Řidič vypověděl, že bratři hovořili o plánované cestě na newyorský Manhattan.

Vydáno pod