Pět amerických prezidentů otevřelo Bushovo centrum

Dallas – V Dallasu se za účasti všech pěti žijících amerických prezidentů slavnostně otevřelo Prezidentské středisko George Bushe mladšího. Středisko se nachází v kampusu Jižní metodistické univerzity v Dallasu a zahrnuje knihovnu, muzeum a politický institut bývalé americké hlavy státu. Vstup do muzea bude 16 dolarů (v přepočtu 320 korun) a pro veřejnost se otevře letos 1. května.

Ceremonie se vedle George W. Bushe zúčastnil i nynější prezident Barack Obama a bývalí šéfové Bílého domu - Bushův otec George H. W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter. Všichni také vystoupili s projevem. „Je to jedna z mála situací, kdy je od politických rivalů slyšet na adresu svého předchůdce neco pozitivního,“ poznamenal zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Jižní metodistická univerzita je almou mater Bushovy manželky Laury a je nedaleko od společného texaského domu Bushových, kde si nyní čerství prarodiče užívají klidný důchod.

Z bývalých zahraničních politiků vážili cestu do Dallasu například expremiéři Británie Tony Blair, Izraele Ehud Olmert, Itálie Silvio Berlusconi a Španělska José María Aznar.

George Bush mladší byl 43. americkým prezidentem a funkci zastával v letech 2001 až 2009. Jeho léta v úřadu byla poznamenána řadou kontroverzí, zejména kolem teroristických útoků na New York a Washington z 11. září, války v Iráku, Afghánistánu, reakce na hurikán Katrina či zvládání ekonomické krize.

„Založení prezidentské knihovny je cestou k získání lepšího místa v americké historii,“ řekl listu Los Angeles Times Benjamin Hufbauer z univerzity v Louisville, který je odborníkem na prezidentské knihovny. Podle některých analytiků to ale bude v případě Bushe velmi obtížné. „Bude trvat velmi dlouho, než se podaří zlepšit Bushovu pověst. Možná se to ani nikdy nestane,“ myslí si Stephen Hess, který pracoval jako poradce pro prezidenty Forda a Cartera. „Prezidenty posuzujeme podle dvou faktorů - zahraniční politiky a ekonomiky - a jemu se nepodařilo zabodovat ani v jednom,“ dodal Hess.

George Bush: „Ať čelíme jakékoli výzvě, vždy budu věřit, že nejlepší dny našeho národa jsou teprve před námi. Bůh nám žehnej!“

Barack Obama: „Když jsou všichni bývalí žijící prezidenti pohromadě, je to zvláštní den pro demokracii.“

Prezident Centra George Bushe Mark Langdale: „Shromáždili jsme některé dokumenty Václava Havla o tom, jak v České republice zavedl demokracii. Jsou tady u nás v archivu. Myslím, že dlouhodobě se budou lidé na George Bushe dívat jako na někoho, kdo věřil v univerzálnost svobody.“

Když Bush mladší svůj post v lednu 2009 opouštěl, mezi dospělými Američany je hodnotilo pozitivně jen 33 procent dotazovaných, zatímco 66 procent bylo opačného názoru. Knihovna i muzeum by mohly přispět i ke zlepšení jeho pověsti, což už se pomalu daří. Podle nového průzkumu, který si nechal vypracovat americký list The Washington Post spolu s televizní stanicí ABC News, nyní na Bushe nahlíží pozitivně 47 procent lidí, zatímco jeho kroky neschvaluje 40 procent respondentů. U Američanů je tedy Bush mladší teď stejně populární jako nynější prezident Obama, jehož kroky rovněž schvaluje 47 procent lidí. Větší popularita se může hodit i pro následující prezidentské volby. Bushův mladší bratr, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush, se totiž možná bude ucházet o funkci hlavy státu v roce 2016.

V muzeu bude řada exponátů a také interaktivní obrazovky, které mají připomínat Bushových osm let ve funkci. Část expozice je samozřejmě věnována událostem z 11. září 2001 - návštěvníci si tedy budou moci prohlédnout například megafon, kterým Bush tehdy mluvil k záchranářům a pronesl známá slova: „Slyším vás, celý svět vás slyší. A lidé, kteří zničili tyto budovy, o nás brzy také uslyší.“

Mezi vystavenými předměty je rovněž zkroucený ocelový nosník ze Světového obchodního střediska (WTC) či pistole, kterou měl u sebe bývalý irácký vůdce Saddám Husajn, když byl dopaden. Podobně jako v jiných prezidentských knihovnách je i zde replika Oválné pracovny z Bílého domu.

Bush osobně dohlížel na vnitřní podobu centra. Hlavní slovo při výběru projektu a materiálů ale měla jeho manželka Laura.

Šestašedesátiletý Bush před několika dny poskytl rozhovor deníku Dallas Morning News, v němž přiznal, že po návratu do politiky rozhodně netouží. Vyslovil naději, že jeho prezidentské centrum umožní lidem lépe pochopit, proč během své kariéry dělal to, co dělal. Nyní si užívá klidný důchod a maluje, čemuž se prý lidé podivují. „No samozřejmě. Některé dokonce překvapuje, že vůbec umím číst,“ řekl v interview.