Exploze na maratonu v Bostonu: Dva mrtví a stovka zraněných

Boston - V cíli maratonu v americkém Bostonu došlo ke dvěma silným explozím. Zemřeli dva lidé, nemocnice hlásí nejméně stovku zraněných. FBI situaci vyhodnotila jako teroristický útok. Podle prezidenta Obamy není původce explozí zatím znám. K výbuchům došlo zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Podle generálního konzulátu ČR v New Yorku není mezi mrtvými ani zraněnými žádný z českých účastníků závodu. Velká města ve Spojených státech zpřísňují bezpečnostní opatření.

Oba výbuchy se odehrály v cílové rovině závodu. Podle pořadatelů byly nálože umístěny v odpadkových koších. V Kennedyho knihovně, asi 5 kilometrů od cíle závodu, se ozvala třetí exploze. Podle policie ale tento výbuch s explozemi na maratonu nesouvisel a šlo jen o elektrický zkrat.

Úřady vyzvaly návštěvníky a obyvatele města, aby se nepřibližovali k odpadkovým košům. Vyzvaly také lidi, aby nepoužívali mobilní telefony v místě tragédie, protože by mohlo dojít k náhodné aktivaci dalších možných náloží. V centru města je mobilní síť dokonce mimo provoz.

Pyrotechnici nyní podle agentury AP zneškodňují další dvě výbušniny. Ze zprávy ale není jasné, zda nález souvisí s výbuchy na maratonu. Jedna z možných výbušnin byla údajně nalezena v luxusním hotelu Mandarine.

Profesor historie působící na bostonské univerzitě Igor Lukeš uvedl, že okolí výbuchu je neprodyšně uzavřeno a vyšetřování na místě převzala FBI.

Zemřelo osmileté dítě

Moderátor CNN Piers Morgan na svém twitterovém účtu uvedl, že jedním z mrtvých je osmileté dítě. Minimálně šest zraněných je v kritickém stavu, exploze jim utrhly končetiny.

Americký Federální úřad pro letectví dočasně zakázal v koridoru nad místem výbuchů letový provoz. Byly zavřeny i mosty přes řeku Charles. Kvůli výbuchům bylo odloženo utkání NHL mezi Ottawou a Bostonem.

Spojené státy zvyšují bezpečnostní opatření

V souvislosti s výbuchy v Bostonu zvýšil bezpečnostní opatření i New York. Úřady vyslaly do centra města k významným místům policejní posily. Washingtonská policie uzavřela provoz na Pennsylvania Avenue u Bílého domu.

Obama: Pachatel bude dopaden a ztrestán

Strůjce pumových útoků v Bostonu není znám, zřejmé nejsou ani důvody jeho činu. Bude ale zjištěn a potrestán, řekl na krátké tiskové konferenci prezident USA Barack Obama. Dodal, že vláda mobilizuje veškeré zdroje potřebné k zajištění bezpečnosti amerických občanů. „Nevíme, kdo to udělal ani proč. Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti,“ prohlásil.

Obama prohlásil, že vláda dá plně k dispozici veškeré zdroje potřebné k zajištění bezpečnosti obyvatel. „Bezpečnostní opatření v zemi budou zavedena tak, jak je to nezbytné,“ dodal.

Barack Obama přichází s projevem k bostonským výbuchům
Zdroj: Mark Wilson/ISIFA/Getty Images

Útočníci chtěli zasáhnout co nejvíc civilistů

Podle politologa a odborníka na extremismus Miroslava Mareše by způsob provedení, použitá munice a rozsah výbuchu mohl nahrávat variantě menší skupiny přistěhovalců s napojením na zahraničí. „Džihádistické akce bývají podobně koordinované, ale může se jednat o menší lokální buňku, která znala dobře tamní prostředí. Odpovídalo by tomu i použití méně silné nálože. Je evidentní, že šlo o to zasáhnout co nejvíce civilistů, což je rozdílné od pravicově extremistických skupin, které cílí pouze proti určitým skupinám lidí,“ odhadoval Mareš.

„Je třeba si uvědomit, že po 11. září byla nastavena velmi přísná bezpečnostní opatření a je velmi těžké provést podobný atentát. Kvůli tomu jsou páchány útoky menšího kalibru. Ale podobné útoky proti lidem spáchali i psychicky narušené osoby či pravicoví extremisté. Napadá mě paralela s výbuchem na olympijských hrách v Atlantě, za kterou stáli pravicoví extremisté. Ale myslím si, že to je spíš útok nějaké lokální islamistické buňky přistěhovalců, nicméně je to skutečně pouze spekulace,“ dodal Mareš.

Maratonu se účastnilo i 13 Čechů, jeden se zatím nepřihlásil

Na trať závodu se vydalo asi 27 000 sportovců. Na startovní listině 117. ročníku Bostonského maratonu figurovalo i 13 českých běžců, v cíli jich bylo klasifikováno 12.

Podle generálního konzulátu ČR v New Yorku není mezi českými účastníky maratonu žádný mrtvý ani zraněný. Rodině v Česku se nicméně stále nepřihásil jeden z účastníků. Internetové stránky maratonu jsou zatím funkční, je na nich možné vyhledat každého závodníka podle jména. Běžci, kteří se dostali do cíle až po explozích, pokračovali do nemocnic, kde darovali krev. Na nečekanou událost zareagovala společnost Google a sputila speciální aplikaci Google Person Finder pro vyhledávání nezvěstných lidí.

Český účastník Bostonského maratonu Mario Junek: „Byl jsem 200 metrů před cílem. Sto metrů přede mnou byly dva výbuchy. Spadnul jsem na silnici, asi pět minut jsem ležel a pak jsem v šoku doběhl do cíle. Bohužel jsem viděl zraněné lidi. Bouchlo to v sektoru pro diváky a zasáhlo to i běžce, kteří běželi blízko nich. Nastala panika.“

Bostonský maraton:

  • Je největší světovou akcí svého druhu. Letos se konal už po 117.
  • Mediálním zájmem se jakožto jednodenní akce může rovnat pouze s finále národní soutěže amerického fotbalu (Super Bowl).
  • Letošního maratonu se zúčastnilo 28 tisíc běžců, mezi nimi zástupci všech států USA a 90 dalších zemí. V posledním čtvrtstoletí ale 23krát zvítězil zástupce Keni či Etiopie.
  • Každý rok akci přímo na místě sleduje na půl milionu diváků.

Co bude s londýnským maratonem?

Britská policie přehodnocuje bezpečnostní opatření kolem plánovaného nedělního maratonu v Londýně. Činí tak přesto, že neví o žádné specifické a důvěryhodné hrozbě pro londýnský mezinárodní běh. Londýnský maraton je mimořádně populární soutěží, které se například loni zúčastnilo více než 37 000 běžců.

Londýn je již dlouho považován za jeden z hlavních cílů pro mezinárodní teroristy a i britská vláda přiznává, že stupeň nebezpečí je „značný“. V roce 2005 britská metropole zažila sérii sebevražedných atentátů v městské dopravě, jimž padlo za oběť 52 lidí.