Syrské bomby poprvé dopadly na hranici s Libanonem

Bejrút/Washington - Syrské vzdušné síly poprvé bombardovaly malý úsek syrské hranice s Libanonem. Libanonské bezpečnostní zdroje zatím nemají informace o případných obětech nebo zraněných. Nálet syrských letounů na libanonské území potvrdilo americké ministerstvo zahraničí a označilo ho za „výraznou eskalaci“ syrského konfliktu.

Damašek vzdušný úder uskutečnil čtyři dny poté, co varoval Libanon, že zasáhne proti rebelům ukrývajícím se údajně na jeho území, jestliže tak neučiní libanonská armáda.

Z Libanonu proniká na syrské území velký počet ozbrojenců a Damašek očekává od libanonské strany, že zabrání těmto teroristickým skupinám přecházet hranice, uvedlo minulý týden syrské ministerstvo zahraničí v dopise svému libanonskému protějšku. Zdůraznilo v něm, že tyto „gangy“ porušují svrchovanost Sýrie a útočí na syrský lid.

Syrské letouny dnes zaútočily na oblast poblíž města Arsal v údolí Biká. Obyvatelé tohoto libanonského města jsou sunnitští muslimové, z nichž většina podporuje syrské rebely bojující za svržení prezidenta Bašára Asada.