Bulharským úřednickým premiérem diplomat

Sofie - Novým bulharským premiérem se stal diplomat Marin Rajkov. Toho dnes do čela úřednické vlády jemnoval prezident Rosen Plevneliev. Dočasná vláda má zemi dovést k předčasným volbám, které jsou plánovány na květen.

Na nástupce premiéra Bojka Borisova Bulhaři čekají již od 20. února. Vládu odmítly sestavovat všechny tři hlavní strany, později i oslovené osobnosti. Teď už bulharský prezident Rosen Plevneliev jména má. „Vládu vytvoří muži a ženy, kteří si musejí svoji kompetentnost a pověst sami vybudovat od nuly. Jejich společným mottem bude: Evropa, demokracie, ekonomický rozvoj. Všichni se zaměří na konstruktivní dialog a pragmatická řešení,“ uvedl Plevneliev.

Rajkov byl dosud velvyslancem ve Francii. Kromě premiérského úřadu má on sám zastávat i funkci ministra zahraničí. Nová vláda se ujme svých pravomocí ve středu. Dva dny nato se rozpustí parlament, v polovině května se pak budou konat volby. 

Vnitro povede poprvé v dějinách žena

Premiér Rajkov za hlavní úkol úřednické vlády označil přípravu mimořádných voleb. Vláda podle Rajkova nebude navrhovat změny ústavy ani volebního zákona a zaměří se na zajištění stability a pořádku v zemi. Ministryní vnitra je poprvé v bulharských dějinách žena, stala se jí Peťa Parvanovová. Rezort ministerstva financí bude spravovat Kalin Christov a ministerstvo hospodářství Asen Vasilev.

Prezident Pevneliev prohlásil, že úřednická vláda by měla posílit důvěru ke státním institucím na základě transparentnosti a občanské kontroly. „Sloužíme lidem, a nikoli stranickým elitám,“ řekl prezident. Uvedl, že Rajkovův kabinet bude připravovat mimořádné parlamentní volby, ale sám se do nich nezapojí.

Podle bulharského prezidenta by nová vláda měla využít pozitivní energie v ulicích a na internetu. Jenže ta stávající politické elitě nepřeje, což nová vlna protestů nejspíš jen potvrdí. „Za posledních 22 let jsme neviděli žádnou zodpovědnost. Parlament se dostal k moci díky slibu o zjednání spravedlnosti, ale stal se součástí systému. To my nechceme, stejně tak ani zakládání stran. Chceme občanskou kontrolu a tlak na politiky. A nějakou nátlakovou organizaci nejspíš vytvoříme,“ řekl organizátor protestů Nikolaj Gatsev.

Konec „nedotknutelných vládců“?

Demonstrace, od začátku provázené střety s policií, se přitom podle pozorovatelů dostaly do nové, nekontrolované fáze. „Protesty dosáhly kritické fáze a vymkly se kontrole. Není vůbec jasné, kdy přestanou. Silnější ruka by je nejspíš zkrotila, ale měly by mít pozitivní efekt, společnost má v jejich důsledku lepší informace a dokáže kontrolovat vládce, kteří se posledních 22 let cítili nedotknutelní,“ sdělila socioložka a ředitelka Institutu sociálního výzkumu a marketingu Mira Radevaová.

Změnit se chce v nejchudší zemi Evropské unie i tamní pobočka ČEZu. Čelit protestům jí má pomoct nově zřízený firemní ombudsman, kterého chce nespokojeným Bulharům představit ve středu, na dni otevřených dveří.