Při bojích o syrskou policejní akademii padlo už 200 lidí

Damašek - Bitva o policejní akademii v severosyrské provincii Halab má již na 200 mrtvých. Informovala o tom dnes agentura AFP citující opoziční Syrskou organizaci pro lidská práva (OSDH). Boje o akademii údajně trvají osmý den a jen dnes při nich zahynulo nejméně 34 vládních vojáků. Nejnovější útok se odehrál za úsvitu ve městě Chán al-Asal, které je označováno za poslední baštu provládních sil v provincii Halab. O místní policejní akademii rebelové s vojáky svádějí boje už déle než týden. Dnes se jim podle OSDH podařilo její „značnou část“ obsadit.

Například základnu Menagh vzdálené 40 kilometrů od Aleppa, odkud startují vládní vrtulníky k útokům na povstalce, obléhají rebelové už dva měsíce. Za poslední dny zničili už dva bitevníky, vládní vojáci se ale stále drží ve svých pozicích. Bojuje se i na předměstích Damašku. Syrské tanky a povstalecké raketomety a minometná palba mění celé čtvrti v ruiny

Opozice dlouhodobě volá po dodávkách účinnějších zbraní, které by jí daly šanci proti dobře vyzbrojené syrské armádě. Nedávno vyzvala Damašek k rozhovorům a vláda na to tento týden přistoupila s tím, že je připravena jednat také s tou částí opozice, která proti Damašku bojuje.

Ruiny jedné z damašských ulic
Zdroj: ČT24

OSN: Ze Sýrie prchá více než 40 tisíc lidí týdně

Situace syrských obyvatel je přitom kritická. Podle OSN ze Sýrie utíká každý týden přes 40 tisíc lidí. Do měsíce tak může být uprchlíků v okolních zemích přes jeden milion. Vyplývá to ze statistiky, kterou ve středu Radě bezpečnosti představil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres. „Pokud se budou věci zrychlovat jako dosud, bude to trvat méně než měsíc a dosáhneme toho čísla. Jen za poslední noc, a jen do Jordánska, uteklo 4 585 lidí,“ uvedl.

Počet utečenců se podle průzkumu organizace za poslední rok téměř ztrojnásobil. Tři čtvrtiny přitom tvoří ženy a děti. Většina syrských utečenců se uchýlila do sousedních zemí, tedy Turecka, Libanonu, Jordánska a Iráku. Řada jich však odešla i do Egypta. Podle odhadů OSN zemřelo v krvavých bojích za téměř dva roky konfliktu na 70 tisíc lidí.