Běžec Pistorius obviněn z vraždy přítelkyně

Pretorie - Jihoafrická policie obivnila paralympijského běžce Oscara Pistoria z vraždy své přítelkyně, jejíž tělo našli v jeho domě v Pretorii. Podle informací místních médií si ji 26letý sportovec spletl se zlodějem. Ona ho přitom prý jen chtěla překvapit na Valentýna. Policie nicméně tuto verzi nepotvrdila a nezveřejnila ani žádné detaily vyšetřování. Zítra by měl obviněný stanout před soudem. Pistorius měl již dřív problémy s policií, měl prý také doma řadu zbraní.

Atlet bez nohou Oscar Pistorius zastřelil ve svém domě přítelkyni, která ho podle informací místních médií chtěla nad ránem překvapit. Ke střelbě došlo mezi čtvrtou a pátou hodinou. Policii na ni upozornil Pistoriův soused.

Policie sice neidentifikovala podezřelého jako slavného atleta, ovšem potvrdila, že v domě byla fatálně zraněna třicetiletá žena. Na místě zasahovali záchranáři, ti už ale jen konstatovali smrt. Policie na místě činu zajistila střelnou zbraň. „Našli jsme zbraň ráže 9 milimetrů, byl zatčen 26letý muž,“ uvedla bez dalších podrobností policejní mluvčí Katlego Mogale.

Oscar Pistorius s přítelkyní
Zdroj: Nxumalo/City Press/Gallo Images/Getty Images/ISIFA

Místní rozhlas Talk Radio 702 ovšem oznámil, že střelcem byl Pistorius. Ženu zasáhl do hlavy a paže, když si ji spletl se zlodějem. Policie nicméně zatím nepotvrdila, že by střelba byla nešťastná náhoda. „Překvapilo nás, když jsme ráno slyšeli v rádiu, že oběť byla považována za zloděje. Tato informace nepochází od nás,“ uvedla mluvčí policie v Pretorii Denise Beukesová.

Podle policie byli v době střelby v domě pouze Pistorius a jeho přítelkyně, modelka Reeva Steenkampová. Již bylo zahájeno vyšetřování. Důvody obvinění sdělí vyšetřovatelé zítra u soudu. „Máme několik svědků, kteří už byli ráno vyslechnuti. Jde o sousedy a lidi, kteří slyšeli, co se v domě večer před střelbou dělo,“ uvedla policejní mluvčí. Pistorius musel krátce po zatčení absolvovat několik testů, zejména na přítomnost alkoholu nebo jiných látek. Zítra by se měl objevit před soudem. „Daří se mu dobře, je samozřejmě velmi rozrušený, ale je v pořádku,“ komentuje to Pistoriův právník Kenny Oldwage.

Atletův otec Henke Piastorius:

„Nemám moc informací, neviděl jsem ho. Všechno je v rukách policie, ale samozřejmě jsme v šoku. Jediný, kdo může přesně říct, co se stalo, je Oscar.“

Pistole u postele a na okně samopal 

Pistorius s modelkou chodil asi rok, a i když nic nenasvědčovalo, že by měli mezi sebou problémy, policie tvrdí, že již dříve evidovala v domě několik incidentů „domácí povahy“. Pistorius měl navíc doma řadu zbraní. Už loni napsal britský Daily Mail, že běžec má zbraně v podstatě po celém domě. „Kriketové a baseballové pálky leží za dveřmi, u postele má pistoli a na okně samopal,“ napsal list.

V roce 2009 byl Pistorius zatčen kvůli tomu, že přibouchl ženu dveřmi, strávil tehdy noc ve vězení. Nakonec proti němu ale policie nevznesla žádné obvinění.

Agentka Reevy Steenkampové:

„Jsme zničení. Měli dobrý vztah. Nikdo nemohl tušit, co se stane.“

JAR - jedna z nejnebezpečnějších zemí světa

Jihoafrická republika je, co se týče kriminality, jednou z nejnebezpečnějších zemí světa. Dojde tady ke skoro 50 vraždám denně. Běžná jsou i loupežná přepadení, krádeže nebo znásilnění. O své bezpečí se dokonce v JAR bojí i sami policisté, kteří si často nechávají soukromými firmami hlídat své stanice. Není proto divu, že je JAR po Kolumbii druhá země s nejvyšším počtem zbraní držených v domácnostech. Podle odhadů mají Jihoafričané doma celkem 6 milionů zbraní. 

Bezpečnost v zemi je velmi diskutované téma. Lidé v bohatších čtvrtích proto neváhají investovat do bezpečnostních opatření, najímají ochranky, instalují drahé alarmy. Právě v takové čtvrti bydlí i známý běžec. Ten má kolem svého domu tři metry vysokou zeď a elektrický plot.

Oscar Pistorius
Zdroj: ČT24/Getty Images

Pistorius se narodil bez lýtkových kostí, a proto mu už v dětství amputovali obě nohy. Běhá ale se speciálními protézami a jako vůbec první postižený běžec soutěžil na olympiádě v Londýně, kde poměřil své síly se zdravými atlety. V běhu na 400 metrů se dokonce dostal do semifinále. Je také několikanásobným paralympijským vítězem.

V prosinci si připsal neobvyklé vítězství, když se v rámci propagační akce v Kataru utkal s koněm a v běhu na 200 metrů arabského plnokrevníka porazil.

Vydáno pod