Ital či Ghaňan? Příští papež možná bude mít tmavou pleť

Řím - Po ohlášení rezignace papeže se vynořila řada spekulací o tom, kdo Benedikta XVI. nahradí. V současné době je celkem 108 kandidátů, tedy kardinálů, kteří nepřekročili hranici osmdesáti let a z jejichž řad může být následující papež zvolen. Církev si zřejmě do svého čela vybere osobnost, která bude reprezentovat širší paletu ideových směrů. Sázkařské společnosti již vypisují na nové papeže kurzy. Kromě kardinálů z Itálie je velkým favoritem i bývalý arcibiskup z Québeku či Argentiny. Není ale nepravděpodobné, že na Svatou stolici usedne papež s černou pletí pocházející z Afriky.

Měl by další papež bořit tradice Vatikánu? Otázka, která nějakou dobu rozvíří debatu o volbě nového papeže. V církvi se v posledních letech utvořily různé názorové proudy. Bude proto zajímavé sledovat, zda se následující papež více přiblíží modernímu pojetí Jana Pavla II., či spíše konzervativním postojům Benedikta XVI.

Linie italských papežů přerušena Polákem

Posledních několik set let pocházela většina papežů z Itálie, která je stále žhavým kandidátem na dalšího papeže. Milánský kardinál Angelo Scola, druhý muž vatikánské hierarchie Tarcisio Bertone či janovský kardinál Angelo Bagnasco jsou v čele evropského žebříčku potencionálních papežů. Od nové hlavy katolické církve se nicméně bude očekávat, že se zaměří více na mimoevropské země Asie či Latinské Ameriky a některé lokality v Africe, kde dochází k rozvoji křesťanství jako takového.

Kardinálové
Zdroj: ČT24

Právě původ samotného papeže je v centru pozornosti zejména proto, že v Evropě dochází k poklesu stoupenců katolické církve. Velké šance má proto například bývalý quebecký arcibiskup Marc Ouellet, který je zároveň hlavou Ponitfikální komise pro Latinskou Ameriku. Ta spravuje záležitosti světového regionu, kde je křesťanství jedním z nejrychleji rostoucích náboženství. Vysoké šance má i argentinský kardinál Jorge Marion Bergoglio či newyorský kardinál Timothy Patrick Dolan, údajně velmi populární ve vatikánských kruzích.

Jak se volí papež?

Volba papeže neboli konkláve je tisíc let stará tradice naplněná obřady, která se dodržuje dodnes. Termín konkláve zase pochází z latinského slovního spojení cum clave, neboli pod klíčem. Kardinálové zůstanou uzamčeni v Sixtinské kapli, kde před zraky Michelangelových postav přikročí neprodleně k volbě. Není tu prostor pro nějaké politikaření. Před každým z kardinálů leží lístek s latinskou formulí: Elego in sumo pontifice neboli Papežem volím, za kterou napíše pozměněným rukopisem jediné jméno. Poté lístek složí a uličkou mezi lavicemi jde k volební urně. Lístek přitom drží tak, aby ho všichni viděli. Odevzdané hlasy jsou pak sečteny a zaznamenány. Dostane-li někdo dvě třetiny hlasů či dvě třetiny plus jeden hlas, volba končí. Pokud tomu tak není, proběhne další kolo volby. Celkem mohou za jediný den proběhnout čtyři kola: dvě dopoledne a dvě odpoledne. Věřící na náměstí zatím napjatě čekají na výsledek volby. Hlasovací lístky jsou po sečtení spáleny a vzniklý kouř patří k nejproslulejším symbolům Vatikánu. Černý kouř znamená neúspěšnou volbu, bílý naopak úspěšnou. Tato tradice je stará teprve 200 let a občas vede k nepředvídaným situacím.

Sázkaři se ale spíše kloní k názoru, že se církev bude snažit v následujících letech modernizovat. Benediktův nástupce by tak mohl pocházet z Afriky. Tím nejžhavějším kandidátem je pouze 64letý ghanský arcibiskup Peter Turkson. Již dříve prohlásil, že „jestliže Bůh si bude přát černého muže jako papeže, bude dík patřit Bohu“. Šance má také nigerijský kardinál Francis Arinz.

Možní kandidáti na papežský úřad
Zdroj: ČT24

Výběr nového papeže nezůstal ani stranou zájmu českých sázkových kanceláří. Horkými favority jsou podle bookmakerů sázkové kanceláře Fortuna nigerijský kardinál Francis Arinze a také Kanaďan Marc Ouellet (oba s kurzem 4:1). "V Africe a jižní Americe navíc katolická církev rychle roste, zatímco v Evropě své pozice ztrácí. Šance, že z této nebo nejpozději příští volby vzejde vítěz z černého kontinentu, je velmi vysoká," říká Ondřej Vích, hlavní bookmaker Fortuny.

Turksonovy šance se odhadují na devět ku čtyřem, čili čtyřeurová sázka by v případě úspěchu vynesla devět eur, Marc Ouellet následuje v kurzu pět ku dvěma a Arinze pořadí favoritů uzavírá v poměru tři ku jedné.

Horálek: Favorité většinou nevítězí

Podle bývalého mluvčího České biskupské konference Martina Horálka u volby papeže rozhodně neplatí, že by většinou zvítězil favorizovaný kandidát. Výjimkou v tomto směru byl právě současný papež, který byl očekávaným vítězem volby. Pokud by ale měl Horálek nějakého nástupce Benedikta XVI. odhadnout, věřil by newyorskému kardinálovi Timothy Patricku Dolanovi, který se současným papežem úzce spolupracuje. Naopak to, že by byl zvolen některý z afrických nebo jihoamerických kardinálů, příliš nepředpokládá. „Statistika tomu nenasvědčuje,“ uvedl Horálek s tím, že většina kardinálů volících papeže pochází z Evropy.

Halík: Itálie nebo střední Evropa?

Podle prezidenta České křesťanské akademie Tomáše Halíka by nástupce papeže Benedikta XVI. mohl pocházet z Itálie nebo ze střední Evropy. Právě ze středoevropského regionu pocházeli i poslední dva papežové a podle Halíka by stejná oblast mohla nabídnout schopné nástupce – například současného vídeňského kardinála Christopha Schönborna (narodil se u českých Lovosic.) Pravděpodobnější variantou ale bude zřejmě zástupce italské kurie a možností je i někdo z jihoamerických katolíků, myslí si Halík.