Giffordsová chce větší kontrolu zbraní. Zúčastní se projevu o stavu Unie

Washington - Bývalá kongresmanka Gabrielle Giffordsová, kterou na mítinku před dvěma roky vážně postřelil útočník, se zúčastní očekávaného projevu prezidenta Baracka Obamy o stavu unie. Giffordsová bude hostem Rona Barbera, který ji v kongresu po rezignaci nahradil. Ačkoliv má kvůli zranění hlavy stále problémy s mluvením, nedávno veřejně vystoupila proti násilí páchanému střelnými zbraněmi. Obamův proslov by se měl dotknout i tohoto tématu.

„Mluvit je pro mě obtížné. Ale musím říci něco důležitého,“ uvedla Giffordsová. „Násilí je velký problém. Umírá příliš mnoho dětí, příliš mnoho. Musíme něco udělat. Bude to těžké, ale nyní k tomu nastal čas.“

„Musíte jednat. Buďte smělí a buďte odvážní“

Giffordsová dále vyzvala poslance amerického Kongresu, aby zavedli větší kontrolu střelných zbraní. „Musíte jednat. Buďte smělí a buďte odvážní. Američané na vás spoléhají,“ řekla Giffordsová, kterou doprovázel její manžel, astronaut Mark Kelly.

Giffordsová, která byla sama těžce zraněna při střelbě, se překvapivě objevila na úvod jednání právního výboru amerického Senátu o kontrole střelných zbraní. Šéf zbraňové lobby, Národní asociace držitelů zbraní (NRA), tehdy zdůraznil, že nové zákony „selhaly v minulosti a selžou znovu“.

Jednání výboru bylo první akcí Kongresu týkající se střelných zbraní od prosincové střelby na základní škole v Newtownu ve státě Connecticut, kde zahynulo 20 dětí a šest učitelek. Krvavý incident, který otřásl celou zemí, přiměl prezidenta Baracka Obamu, aby z kontroly střelných zbraní udělal jednu z priorit svého druhého funkčního období.

Obama začátkem roku navrhl obnovení zákazu poloautomatických zbraní, prověření všech kupců střelných zbraní a omezení zásobníků na deset nábojů. Přes veškeré pobouření po střelbě v Newtownu není jisté, že tyto návrhy v Kongresu projdou. Většina republikánů a někteří demokraté jsou pro mírnější omezení kontrol.

Ve Spojených státech zaručuje právo nosit zbraň ústava. Již nyní musí být podle zákonů každý kupec zbraně prověřen, zda není odsouzeným zločincem nebo zda nemá mentální problémy. Pravidlo se však neuplatňuje při nákupech online a na prodejních veletrzích.