Do Turecka dorazily první patrioty

Istanbul – Do Turecka dorazily z Německa protiraketové střely Patriot. Jeho jižní hranici mají chránit před případnými útoky ze Sýrie. V syrském Damašku se zatím vystupňovaly boje mezi povstalci a vládními jednotkami. V centru metropole nejde elektřina a místní stále víc cítí dopady občanské války. Od začátku konfliktu zemřelo víc než 60 tisíc lidí. Moskva dnes oznámila, že vysílá dva dopravní letouny do libanonské metropole Bejrútu k evakuaci ruských občanů ze Sýrie.

NATO dalo loni souhlas s tím, aby Turecko svou jižní hranici chránilo před případnými útoky ze Sýrie systémem Patriot. Kromě Německa ho poskytne také Nizozemsko a USA a všechny tyto státy dodají k systému po 350 vojácích. Šest baterií bude umístěno v Adaně, Maraşu a Gaziantepu a v provozu mají být začátkem února.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Syrské opozici se mezitím nepodařilo shodnout se na složení přechodné vlády. Opoziční představitelé jednali od soboty v Istanbulu a dokázali se domluvit pouze na tom, že pětičlenná skupina do deseti dnů předloží nové návrhy. Ani mise mezinárodního emisara Lachdara Brahímího dosud nevykřesala „sebemenší jiskřičku naděje“ na řešení krize v zemi, přiznala dnes Liga arabských států (LAS), jejímž vyslancem a zároveň emisarem OSN Brahímí je.

Národní koalice sil revoluce a syrské opozice vznikla koncem loňského roku jako organizace, která má zaštítit četné syrské opoziční skupiny. Má je také všechny reprezentovat, takže vláda, kterou sestaví, by měla vyhovovat velké části Syřanů. Vedení koalice má 70 členů, mezi nimiž většinu tvoří islamisté a jejich spojenci.

Moskva posílá letadla pro evakuaci Rusů ze Sýrie

Moskva evakuuje ruské občany ze Sýrie, do libanonského Bejrútu pro ně vyslala dva dopravní letouny. Podle rádia Echo Moskvy by měly v úterý odvézt víc než stovku krajanů. Stanice připomněla, že ačkoli občanská válka v Sýrii trvá už dva roky, nikdo nevysvětlil, proč rozhodnutí o evakuaci Rusů padlo právě teď. Podle agentury AP může evakuace představovat známku rostoucích pochyb Moskvy, zda syrský režim je s to se udržet. Dříve se v tisku objevovaly úvahy, že tisíce Rusů by ze Sýrie mohly evakuovat i ruské válečné lodi.

Vydáno pod