Damaškem otřásla další bomba na benzince, nejméně 11 mrtvých

Damašek – Již druhá bomba, uložená v automobilu, vybuchla tento týden u čerpací stanice v syrské metropoli Damašku. Čtvrteční výbuch si vyžádal podle opoziční skupiny, která bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, nejméně jedenáct obětí a čtyřicet zraněných. Provládní televize Al-Ichbaríja ukázala snímky deseti ohořelých těl a uvedla, že zabito a zraněno bylo asi třicet lidí.

Exploze nastala ve středostavovské čtvrti severovýchodně od centra, kterou obývá směs většinových sunnitských muslimů a některých náboženských a etnických menšin a bydlí zde i řada vládních zaměstnanců. Pracovníci Červeného půlměsíce hledají na místě další oběti. Zatím není jasné, kdo by mohl být za útok zodpovědný.   

Podle jednoho místního aktivisty Rady revolučního vedení bylo kolem čerpací stanice plno lidí, i když nebylo co kupovat. Řada lidí zde přespává a čeká na ranní dodávky, protože pohonné hmoty jsou po 21 měsících občanské války v zemi stále vzácnější. Podle aktivisty se v nedávné době kolem pumpy zostřily šarvátky mezi ozbrojenci loajálními prezidentu Asadovi a místními obyvateli.

Pracovníci Červeného půlměsíce odnášejí ohořelé mrtvoly
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Dříve tento týden zahynulo u jiné čerpací stanice až sedmdesát lidí   

Ve středu zahynulo 30–70 lidí při náletu syrských vzdušných sil na jinou čerpací stanici na východním damašském předměstí Maliha. Podle očitých svědků zasáhla benzinku raketa odpálená z letounu MiG ruské výroby.   

Z několika předměstí Damašku jsou v posledních dnech hlášeny intenzivní boje. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky upozornil na nebývalý příliv syrských uprchlíků do Jordánska, kteří neutíkají jen před boji, ale také před prudce rostoucími cenami potravin a základního zboží.   

V sousedních zemích je nyní přes půl milionu syrských uprchlíků. Podle OSN má syrský konflikt od března 2011 na kontě 60 000 lidských životů. Zmocněnec OSN Lachdar Brahímí varoval, že nebude-li krize vyřešena, může letos zahynout dalších sto tisíc lidí.