Sýrie: Opozice hlásí 200 mrtvých, oficiální zdroje mluví o desítkách

Damašek - Při náletu na pekárnu ve středosyrské provincii Hamá zahynuly podle oficiálních informací desítky lidí, nicméně podle některých opozičních aktivistů přišlo o život až 200 lidí. K útoku došlo ve městě Halfája, které nedávno ovládli povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Provincie Hamá patří mezi místa hlavních střetů mezi Asadovými stoupenci a odpůrci. Povstalci zde vedou ofenzivu a snaží se ovládnout strategicky důležité body.

Samer al-Hamawi, opoziční aktivista

„Nevíme přesné číslo mrtvých, protože je těžké na první pohled rozeznat mrtvé a tězce raněné.“

Boje v Sýrii trvají už 21 měsíců. Podle opozičních aktivistů zemřelo za tu dobu už 44 tisíc lidí, z toho více než 30 tisíc byli civilisté. Dnes se k nim připočítají pravděpodobně další stovky. Halfájská pekárna a její okolí byly plné lidí, neboť podle jednoho ze svědků si lidé šli do pekárny pro mouku a pečivo. „Neměli jsme mouku přibližně tři dny, a tak mnoho lidí vyrazilo k pekárně, přičemž většina byly ženy a děti,“ popisuje jeden ze svědků náletu.

Krátce po masakru se na internetu objevilo video, které ukazuje situaci v ulicích města. Lidé na záběrech prchají od zasažené budovy a na zemi leží zkrvavená těla; někteří lidé pátrají v sutinách po přeživších. „Z toho, co jsem viděl na videu, odhaduji, že bilance bude vyšší než 50 mrtvých, ale nepřesáhne stovku,“ řekl mluvčí OSDH. Svědci uvádějí, že k náletu došlo kolem čtvrté hodiny odpolední místního času (15:00 SEČ). Nad městem se prý přehnala stíhačka, která odpálila čtyři rakety. Dvě z nich zasáhly pekárnu.

Existují tak obavy, že mrtvých bude mnohem více. Neověřený videozáznam podle BBC ukazuje drastické obrázky zkrvavených těl, která byla výbuchem odhozena na nedalekou silnici. Záchranáři se nyní snaží vyprostit některé z obětí pohřbených pod hromadami cihel a suti pocházející z pekárny. Pokud by se potvrdila informace o 200 obětech, podle Reuters by to z dnešního náletu udělalo jeden z nejkrvavějších útoků za celou dobu syrské občanské války.

Útok na Halfáju, kterou Svobodná syrská armáda osvobodila před pěti dny, přichází v době, kdy do Damašku dorazil zmocněnec OSN pro Sýrii, alžírský diplomat Lachdar Brahímí. Ten při své třetí cestě do hlavního syrského města přijel po zemi přes sousední Bejrút, neboť v okolí damašského letiště se zatím bojuje. Setkat se má se syrským ministrem zahraničí a také prezidentem Asadem.