Obyvatelé Damašku se připravují na nejhorší

Damašek – Frontová linie se stále více blíží centru metropole Damašku. Obyvatelé hlavního města se připravují na nejhorší. Povstalci dobyli po několikadenních bojích palestinský uprchlický tábor Jarmúk na jižním okraji Damašku a mají ho nyní plně pod kontrolou. Stovky palestinských rodin z tábora utekly do Libanonu. Dnes se podařilo osvobodit skupině novinářů z americké televizní stanice NBC, které v Sýrii unesli.

Centrum Damašku zůstávalo zatím přímých bojů ušetřeno. Nyní ale mohou jeho obyvatelé vidět hustá mračna dýmu a cítí otřesy detonací jako varování, že se frontová linie stále přibližuje. Stejná náměstí, na nichž prezident Bašár Asad kdysi vyvolával nadšený jásot a projevy podpory od desetitisícových davů, jsou vylidněná a obestavěná betonovými bariérami až dva metry vysokými.

Syřané v metropoli se odevzdaně připravují na nejhorší. Každý se snaží obstarat elektrický generátor, protože dodávky elektřiny jsou stále nepravidelnější. Palivo a pohonné hmoty se téměř nedají sehnat a jejich cena vystřelila do čtyřnásobné výše. „V lidských srdcích je strach a bolest, pocit beznaděje a ochromení vyvolávaný rozsahem krize,“ řekl architekt Suád. „Zvuky nejrůznějších explozí nasvědčují přibližování fronty.“

O něm svědčí i tisíce lidí, kteří prchají z damašských východních a jižních předměstí do stále ještě bezpečnějšího centra metropole. Útočiště jim poskytují rodiny a přátelé. „Přestěhoval jsem se do domu svých rodičů, spolu s rodinami svých sourozenců. Dům mé ženy je plný jejích tet a strýců. Kdo má ještě dnes volný pokoj?“ řekl Isám žijící v centru města. „Většina rodin, které znám, je na tom stejně. Opravdu nevím, co budou dělat uprchlíci, kteří přicházejí nyní.“ Někteří z nových „bezdomovců“ to podle něj vyřešili po svém - nastěhovali se do prostor obchodů.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

Rusové se připravují na evakuaci svých občanů

Pro případ nezbytné evakuace ruských občanů ze Sýrie vyslalo Rusko do Středozemního moře plavidla válečného námořnictva. Skupina dvou bojových lodí, tankeru a doprovodného plavidla vyplula z baltského přístavu v pondělí a míří k syrskému pobřeží.

V táboře je na 150 000 lidí

„Celý tábor je pod kontrolou (povstalecké) Syrské svobodné armády,“ řekl palestinský aktivista z Jarmúku. Boje v táboře podle něj skončily a zbývající bojovníci proasadovské Lidové fronty pro osvobození Palestiny - hlavní velení (PFLP-GC) se stáhli, aby se připojili k silám syrského prezidenta Bašára Asada shromážděným na severním okraji tábora.

Tábor Jarmúk je pro 150 000 lidí, mezi nimiž v pondělí vypukla panika, protože prý dostali od syrské vlády na evakuaci pouze dvě hodiny. Vláda tvrdí, že v neděli v táboře vypukly boje mezi odpůrci a stoupenci syrské vlády. Armáda proto povolala letectvo, při jehož útoku zahynulo nejméně osm civilistů.

„V syrské občanské válce stáli Palestinci dlouho mimo, ale v posledních měsících se situace dramaticky změnila. Část Palestinců se přidala k povstalcům a další část, například organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny, zůstává dál loajální režimu prezidenta Asada. Tato organizace měla v táboře Jarmúk své hlavní základny, její šéf už odtud o víkendu utekl do bezpečí,“ uvedl redaktor Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Ze zajetí se podařilo uniknout americkému novináři Richardu Engelovi a jeho kolegům. Engel je dopisovatelem americké stanice NBC a do zajetí s kolegy padl před pěti dny. Dnes se objevil v pořadu Today. Únosci údajně chtěli Američany vyměnit za čtyři íránské a dva libanonské vězně, které zadržují povstalci. Skupina utekla při přestřelce únosců s povstalci na jednom kontrolním stanovišti a dnes se dostala do Turecka. Podle Engela únosci patřili k šíitské provládní milici. „Drželi nás spoutané a se zavázanýma očima. Nebili nás ani nemučili, ale hrozili nám smrtí. Chtěli, abychom se rozhodli, který z nás bude zastřelen první, a stříleli do vzduchu,“ vyprávěl Engel. Podle něj byli jejich věznitelé vycvičení íránskými revolučními gardami a hlásili se k libanonskému Hizballáhu.