Tokio poslalo nad sporné ostrovy stíhačky kvůli čínskému letounu

Tokio/Peking – Podle Japonska narušilo čínské pozorovací letadlo japonský vzdušný prostor, když přeletělo nad souostrovím ve Východočínském moři, na něž si dělají nárok obě země. K ostrovům vystartovaly čtyři japonské stíhačky, které ale nepodnikly žádnou akci. Peking vyzval Japonce, aby do oblasti kolem ostrovů nezasahovali.

Incident se odehrál v oblasti ostrovů, jež Japonsko nazývá Senkaku a Čína Ťiao-jü. Neobydlené souostroví je obklopeno vodami bohatými na ryby a zřejmě i na zemní plyn. Oblastí rovněž vedou významné námořní trasy.

Japonsko proti akci letadla čínské oceánské správy, které bylo nad ostrovy zaregistrováno dnes kolem 11:00 místního času (03:00 SEČ), podalo oficiální protest. Mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura označil incident za „maximálně odsouzeníhodný“. Podle Fudžimury japonské pobřežní hlídky taktéž zaznamenaly přítomnost čínských lodí ve vodách blízko ostrovů.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej nicméně na dnešní pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že přelet čínského letounu byl „naprosto normální“. Ministerstvo rovněž vyzvalo Japonsko, aby samo přestalo pronikat do námořního a vzdušného prostoru kolem sporných ostrovů.

K novému rozdmýchání konfliktu kolem souostroví přispělo nedávné rozhodnutí Japonska odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků. V Číně pak vypukly protijaponské demonstrace, které se místy zvrhly v násilí. Spor má rovněž vážné ekonomické dopady.