Britská hodina pravdy: Levesonova komise zveřejní zprávu o médiích

Londýn - Zvláštní komise vedená britským soudcem Brianem Levesonem dnes vydá napjatě očekávanou zprávu o poměrech v britských médiích. Dokument má navrhnout případné změny v regulaci médií; ta se obávají, že vše směřuje k omezení jejich nynější velké svobody - možná i formou zákona. Vytvoření komise inicioval po loňském skandálu kolem odposlechů pro nedělník News of the World (NoW) sám premiér David Cameron.

Leveson a jeho lidé nepustili na veřejnost nic ze svých záměrů, ale všeobecně se očekává, že zpráva bude k médiím velmi kritická a přísná. Jasným pranýřováním některých praktik ze strany médií skončilo na jaře také osmiměsíční vyšetřování zvláštní parlamentní komise. V důsledku skandálu jsou média i terčem vyšetřování ze strany policie, která již zatkla a vyslechla desítky žurnalistů, z nichž některé čeká soud. 

Skandál kolem odposlechů a následující odhalení provázanosti politiky a žurnalistiky otřásly britskou politickou scénou. Důsledkem aféry je přes 50 zatčených a rezignace vrcholných manažerů mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Mezi osobami, které byly z popudu novinářů odposlouchávány, jsou celebrity i politici. Naplno se několik let doutnající skandál rozhořel loni v červenci, kdy se ukázalo, že Murdochův list NoW nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Skandál s odposlechy velmi poškodil Camerona, kterému se vyčítá spolčování s Murdochem a jeho lidmi.

Nezávislá Levesonova komise provedla od svého vytvoření v létě 2011 největší zkoumání praktik britských médií v dějinách země. Vyslechla 474 svědků, včetně Camerona a dalších představitelů současného kabinetu i některých bývalých vlád, například někdejšího premiéra Tonyho Blaira. Vypovídali před ní také zástupci médií a policie i řada osobností jako herec Hugh Grant a spisovatelka J. K. Rowlingová. Řada celebrit před komisí kritizovala metody bulvárního tisku.

Premiér před komisí připustil, že v posledních dvaceti letech vztah mezi politiky a médii „nebyl zdravý, byl příliš těsný“. Blair, který také udržoval vřelé vztahy s Murdochovými lidmi, při výpovědi uvedl, že vedoucí britští představitelé jsou nuceni se ucházet o přízeň mocných tiskových magnátů, ke kterým Murdoch patří, jinak jim hrozí divoké mediální útoky, které by jim znemožnily efektivně vládnout.

Cameron hodlá hned po zveřejnění zprávy vystoupit v parlamentu, kterému sdělí, jak bude vláda s ohledem na závěry komise postupovat. To pro něj podle komentářů bude jedním z nejsložitějších úkolů jeho působení v čele kabinetu, protože je pod různými tlaky. Ani mezi členy jeho vlády nepanuje v této věci shoda. Například konzervativní ministr zahraničí William Hague je náruživý zastánce současné velké svobody tisku, zatímco jeho liberálně demokratičtí kolegové požadují určitou regulaci médií. Premiér si také nejspíš nechce vážně znepřátelit britská média, která jakoukoli novou regulaci odmítají.

Rozhovor s Alexanderem Tomským (zdroj: ČT24)
Karikatura z listu Daily Telegraph
Zdroj: ČT24/Daily Telegraph