Vyšetřování Sarkozyho bude pokračovat, zatím má status „asistovaného svědka“

Paříž - Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy má v případu údajného nelegálního financování volební kampaně z roku 2007 status asistovaného svědka. Po celodenním výslechu o tom rozhodl soud v Bordeaux. Oficiálně tak zatím bývalý francouzský prezident není obviněný. Nicolas Sarkozy dnes vysvětloval aféru s údajně nelegálním financováním své prezidentské kampaně v roce 2007. Na ni měla nadlimitními dary přispívat Liliane Bettencourtová, dědička kosmetického impéria L'Oreal a nejbohatší žena Francie. Sarkozy i jeho pokladník, který peníze údajně přebíral, obvinění od začátku odmítají.

Po zhruba dvanáctihodinovém výslechu opustil soudní budovu jako takzvaný zvláštní podezřelý svědek. To znamená, že exprezident zatím nebyl obviněn, ale může se tak stát během dalšího šetření později. Sarkozy jakoukoli vinu popírá.

Podpora nejbohatší Francouzky se pro Nicolase Sarkozyho stala noční můrou, aféra s kořeny v předvolební atmosféře roku 2007 nemá ani po pěti letech rozuzlení. Na stole stále leží nařčení z černého financování kampaně i Sarkozyho tvrzení, že má čisté svědomí. Obvinění zatím padají na hlavu jeho pokladníka Erika Woertha, právě on měl od Liliane Bettencourtové tajně přebírat desetitisíce eur na podporu Sarkozyho v boji o Elysejský palác.

Sarkozyho pokladník Eric Woerth: „Je to pro mě totální šok. Jsem osm let pokladníkem strany a v tomto ohledu mám čisté svědomí. Vy samozřejmě můžete uvěřit jakékoli pomluvě, ale mýma rukama neprošlo jediné nelegální euro.“

„Včera jsme já a premiér dostali podrobnou zprávu Finanční inspekce. Eric Woerth nebyl ani na okamžik zapleten do finančních záležitostí paní Bettencourtové,“ uvedl Sarkozy.

Podezření na obou stranách

Odhalení, se kterým přišel francouzský tisk v roce 2010, má trhliny, podezření se objevují i na druhé straně barikády. Zdrojem informací byli lidé, se kterými se Bettencourtová v minulosti rozešla. „Vidíte, že ty padesátitisícové sumy byly z banky čerpány pravidelně dlouhá léta. Že to tedy nemohly být příspěvky na Sarkozyho kampaň v r. 2007. Jsou to peníze na pravidelné úhrady za provoz domácnosti. A proč účetní Thiboutová lže? Protože se cítí poškozena tím, že byla vyloučena z okruhu lidí kolem paní Bettencourtové.“

Sarkozyho role v celé kauze zůstává vedlejší, i tak je ale nepříjemná. V minulosti došlo třeba na policejní razii v jeho domě a v celém případu mu stále hrozí obvinění.