Červený kříž nedokáže v Sýrii dopravit pomoc do nejpostiženějších míst

Zátarí/Damašek - Stovky utečenců ze Sýrie denně přibývají v uprchlických táborech v okolních zemích. S blížící se zimou ale mezinárodní agentury varují, že není dost vybavení, oblečení ani dek a že se už teď svízelné podmínky ještě zhorší. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) navíc přiznal, že není schopen reagovat na rostoucí potřeby civilistů postižených konfliktem v Sýrii.

V uprchlickém táboře Zátarí je teď víc než 20 tisíc uprchlíků. Víc než polovina jsou děti. Tábor jordánská vláda otevřela na konci července. Každou noc přibyde 350 nových uprchlíků. Do tábora se často uchylují syrské ženy, zatímco jejich muži bojují. „Máme málo hygienických potřeb, chybí pleny pro děti, jídla i vody je málo,“ říká jedna z uprchlic. 

A humanitární organizace přiznávají, že i přímo do Sýrie je obtížné dostat potřebnou pomoc. Šéf MVČK Peter Maurer připustil, že se organizace pokusila dostat i do oblastí nejtěžších konfliktů, avšak mnoho civilistů je stále mimo její dosah. 

Červený kříž dopravil o víkendu pomoc do Homsu, který je jedním z ohnisek konfliktu. „Máme tam mnoho bílých míst, víme, že se tam žádná pomoc nedostala, a nedokážeme ani říci, jak tamní situace vypadá,“ přiznal Maurer. Podle odhadů potřebuje humanitární pomoc nejméně 1,2 milionu lidí, kteří jsou mimo své domovy, ale zůstali v Sýrii.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)