Při útoku na sídlo syrské tajné služby zemřely desítky lidí

Damašek - Při sebevražedném atentátu na areál syrské tajné služby na okraji Damašku zahynuly v noci na dnešek desítky lidí. Tvrdí to Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). K útoku se přihlásila radikální skupina An-Nusra. Těžké boje jsou hlášeny i ze středosyrského Homsu a z provincie Idlib na severu země.

Komplex výzvědné služby syrských vzdušných sil se nachází na předměstí Harasta asi deset kilometrů severovýchodně od Damašku. Radikálové tvrdí, že jeho zaměstnanci měli zásadní podíl na potlačování syrského povstání vládními silami. Rozvědka syrského letectva je řazena k nejbrutálnějším ze syrských tajných služeb a je nasazována k operacím proti opozičním skupinám.

Podle Abdar Rahmána z ODSH atentát mířil na areál, v němž je několik tisíc vězňů. Jde údajně o největší věznici v provincii Damašek.

An-Nusra v prohlášení uvedla, že před velitelstvím rozvědky bylo odpáleno auto s devíti tunami výbušnin. O necelou půlhodinu později pak skupina odpálila tunovou nálož schovanou v sanitce a následovala palba mezi jejími bojovníky a vojáky. Boje se rozšířily do dalších částí Harasty a vojsko při nich použilo minomety i těžké zbraně.

An-Nusra má blízko k teroristické síti al-Káida. Už dřív se přihlásila k řadě útoků spáchaných v Sýrii, mimo jiné k nedávné sérii pumových útoků v Damašku, které usmrtily na 50 lidí.

Protivládní povstání v Sýrii si za 18 měsíců podle opozice vyžádalo nejméně 31 000 mrtvých. Zpravodajský server BBC dnes informoval o bednách s municí, které se našly v Aleppu. Jsou na nich štítky, z nichž vyplývá, že cílem dodávky měla být Saúdská Arábie. Jak se bedny se zbraněmi z ukrajinské firmy Dastan dostaly do Sýrie, BBC nezjistila. Rijád se k dodávce odmítl vyjádřit. Saúdská Arábie spolu s Katarem jsou toho názoru, že má-li být syrský konflikt vyřešen, je třeba vyzbrojit opozici. Oba státy se o to snaží.

Vydáno pod