Středeční boje v Sýrii mají nejvíce obětí od začátku revoluce

Damašek – Boj povstalců s přívrženci syrského prezidenta Bašára Asada má za sebou zřejmě nejkrvavější den od začátku nepokojů z loňského března. Vyjádření syrské opozice citoval zpravodajský server CNN s tím, že při středečních konfliktech zahynulo přes 340 lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že počet syrských utečenců by do konce roku mohl stoupnout až na 700 000.

„Režim zvyšuje násilí při každé možné příležitosti, a to je důkazem, že je odhodlaný rozdrtit revoluci všemi nezbytnými prostředky,“ řekla mluvčí Místních koordinačních výborů Rafíf Džuadžatíová. „Tato ohromná čísla jsou děsivá, ale svět by také měl vědět, že narůstá i počet sexuálních útoků a je mučeno více dětí,“ dodala.

Ve vyjádření pro CNN obvinila syrský režim z ochoty spáchat genocidu. „Systematicky tu dochází ke zvyšování násilí a světové velmoci zatím neukázaly, že by byly ochotné udělat něco víc, než jen opakovat tatáž odsouzení, která posloucháme posledních 19 měsíců,“ řekla Džuadžatíová.

Největší část ze středečních obětí byla zaznamenána v Damašku a na jeho předměstí, kde syrská opozice zaznamenala 162 mrtvých. Zatím nejkrvavějším dnem od začátku syrského povstání byl letošní 25. srpen, kdy dle opozice bylo zabito 330 lidí.

Do sousedních zemí prchlo 300 tisíc Syřanů

Ve čtyřech sousedních zemích, tedy Turecku, Jordánsku, Iráku a Libanonu, je oficiálně zaregistrováno na 294 000 utečenců ze Sýrie. Denně prý přicházejí další dva až tři tisíce lidí, většinou jen s nejnutnějším oblečením. UNHCR proto požaduje od mezinárodního společenství a dalších dárců 487,9 milionu dolarů na pokrytí nákladů spojených s udržováním táborů pro uprchlíky a přerozdělování humanitární pomoci, kterou se zabývá 52 nejrůznějších organizací.

Syrský konflikt, který před 18 měsíci začal jako pokojné protestní hnutí, se změnil v občanskou válku, která se podle nového zmocněnce OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího „stále zhoršuje“. Podle čerstvé bilance OSDH si konflikt od loňského března vyžádal životy více než 30 000 lidí. Je mezi nimi přes 21 000 civilistů, na 7 300 vojáků a přes 1 100 dezertérů.