Indové si víc potrpí na mobily než na záchody

Indie - Indická vláda vězí až po uši v delikátním problému. K toaletám má v zemi přístup asi jen polovina z miliardy 200 milionů obyvatel. Ironií prudce rostoucí země je, že víc Indů má mobilní telefon než odpovídající hygienu.

Podle Světové zdravotnické organizace chodí na záchod do přírody 626 milionů Indů. Mnoho Indů totiž považuje toaletu za nečistou věc, která by neměla být součástí domu. „Jsou zvyklí postavit dům se všemi náležitostmi, jen ne se záchodem. Ze 7 935 měst má kanalizaci jen 162,“ vysvětluje zakladatel organizace Sulabh International Bindešvár Pathak. 

Civilizace sice dorazila i do přeplněných chudinských čtvrtí hlavního města Dillí, mají tu satelitní televize, ledničky, klimatizace. Jenže tu není záchod. Indickým slumem prochází železniční trať, která tak slouží kromě dopravy i jiným účelům. Na kolejích se ve stínu svištících vlaků shromažďují obyvatelé slumu s potřebou, na kterou by naopak každý chtěl být sám.

Indie: WC pod širým nebem (zdroj: ČT24)

Indická železnice, které se díky přepravě 11 milionů lidí denně říká Čára života, tak dostala nové jméno. „Je největším záchodem pod širým nebem na světě,“ říká sám ministr pro rozvoj venkova Džairam Rameš. V Dillí stejným účelům slouží třeba i řeka Jamuna – přítok posvátné Gangy. 

Organizace Bindešvára Pathaka se snaží šířit mezi Indy osvětu už 40 let, pomáhá jim stavět jednoduché a levné toalety. Důstojné řešení každodenních problémů chce nabídnout i vláda. Na stavbu toalet po celé zemi uvolnila desítky milionů dolarů.