Íránský generál přiznal, že v Sýrii působí jednotky Kuds

Teherán/Damašek - Do bojů mezi syrskými povstalci a vládou Bašára Asada zasahují elitní íránské jednotky Kuds. Přiznal to dnes velitel íránských revolučních gard Mohammad Alí Džafarí. „V Sýrii a v Libanonu je určitý počet členů jednotek Kuds, ale to neznamená, že tam máme vojenské zastoupení,“ prohlásil generál. Syrská armáda v celé zemi bombardovala pozice rebelů. Jejich velitel na severu se nechal slyšet, že mise nového zmocněnce OSN Brahímího je odsouzena k zániku, protože mezinárodní společenství Syřanům nechce pomoci.

Jednotky Kuds jsou součástí revolučních gard, které za revoluce pomohly k moci duchovním a dodnes mají v Íránu výlučné postavení. Džafarí je první z velení těchto oddílů, který účast Kuds veřejně přiznal. Druh rad nebo názorů íránský generál nespecifikoval. „Poskytujeme rady a názory a dělíme se o svou zkušenost. Jsme hrdí na to, že bráníme Sýrii, která je článkem boje“ proti Izraeli," dodal.

Syrské letectvo dnes intenzivně bombardovalo pozice opozice v Damašku, Dará, Aleppu (Halabu), Hamá, Homsu a Dajr az-Zauru. Hlášena je dvacítka mrtvých, z nichž sedm přišlo o život při pumovém atentátu na autobus v jihosyrské Dará. V sobotu v Sýrii zemřelo 115 lidí, většinou civilistů.

Brahímí: Situace v Sýrii ohrožuje celý svět

Ve své návštěvě Sýrie mezitím pokračuje zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí. Po svém předchůdci Kofim Annanovi se má pokusit vyřešit syrskou krizi. Po sobotním setkání s prezidentem Bašárem Asadem prohlásil, že situace je velmi nebezpečná a že ohrožuje nejen Sýrii a region, ale celý svět.

Dnes Brahímí přes internet hovořil s povstaleckými veliteli. Šéf ozbrojené rady vzbouřenců v Aleppu plukovník Abdal Džabbár Ukajdí poté uvedl, že Brahímího mise podle názoru rebelů skončí nezdarem. Povstalci ale nechtějí, aby jim za to byla přičítána zodpovědnost. 

Ilustrační foto
Zdroj: JAMAL NASRALLAH/ISIFA/EPA

Zatímco v Sýrii dnešním dnem odstartoval školní rok, OSN odhadla, že během probíhající občanské války bylo asi 2 tisíce škol zničeno nebo těžce poškozeno. Ve 13 ze škol v Damašku jsou stále běženci, kteří prchli z domovů před boji.

V damašských čtvrtích považovaných za klidné byla většina škol otevřena. V několika městech včetně Aleppa ale výuka nezačala. Podle syrských oficiálních médií v lavicích usedlo více než pět milionů žáků.