Brahímí zahajuje syrskou misi, je však spíše skeptický

Káhira - Nový vyjednávač OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí zahajuje svoji misi. V Káhiře jednal s egyptskými politiky a vedením Ligy arabských států (LAS). Po schůzce s generálním tajemníkem LAS Nabílem Arabím varoval před přehnanými očekáváními a oznámil, že se „za několik dnů“ vydá do Sýrie. Mezinárodní snahy o řešení konfliktu jsou zatím neúspěšné. Od začátku protivládních protestů loni v březnu tam podle opozičních zdrojů zemřelo už 27 tisíc lidí. Téměř čtvrt milionu Syřanů uprchlo do zahraničí.

Zkušený alžírský diplomat Brahímí, který nahradil ve funkci bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, projevoval při jejím převzetí pramálo optimismu. Svou novou misi označil za téměř nesplnitelnou zejména kvůli neochotě syrského vládnoucího režimu spolupracovat. Vláda v Damašku čelí už rok a půl protestům, které přerostly v občanskou válku.

Brahímí má za sebou úspěšnou bilanci vyjednávače - v minulosti se podílel na sjednání dohody o ukončení občanské války v Libanonu a působil rovněž v Afghánistánu.

V Egyptě jedná kontaktní skupina, posun zřejmě nepřinese

V Káhiře začíná několikadenní setkání regionální kontaktní skupiny pro Sýrii, ustavené z iniciativy egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Uskupení tvoří Egypt, Írán, Saúdská Arábie a Turecko. Zastoupeny jsou v ní tedy tři země, které otevřeně vyzývají Asada k odstoupení, i Írán, jenž naopak stojí za Asadovým režimem jako jeho nejvěrnější regionální spojenec.

V pátek Damašek reagoval prohlášením, že Mursí „podepsal rozsudek smrti“ pro tuto kontaktní skupinu svými výzvami ke změně režimu v Sýrii.

Rozhovor s Jiřím Schneiderem (zdroj: ČT24)

Po nedělních útocích, které si podle upřesněných informací aktivistů vyžádaly 180 lidských životů, hlásí opoziční zdroje také dnes boje v Sýrii. Střety v Damašku, Dará a Homsu mají nejméně 18 mrtvých a 45 zraněných.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová dnes obvinila obě strany syrského konfliktu z porušování lidských práv, které může dosahovat válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.