Rok od leteckého neštěstí v Jaroslavli – Lokomotiv vstává z popela

Jaroslavl – Přesně před rokem se do dějin hokejového města Jaroslavl v Rusku černým písmem zapsala tragédie, která stála život i tři české hokejisty – Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Ti měli společně se svým hokejovým týmem Lokomotiv 7. září odletět z Jaroslavle na zápas do Minsku, jenže jejich letadlo se zřítilo krátce po startu. Zahynulo 37 členů hokejového týmu a dalších 7 členů posádky. Nehodu přežil jen letový inžnenýr. Rok od neštěstí teď vstává milovaný hokejový tým z popela. Na místě se koná několik pietních akcí.

Právě před rokem, 7. září 2011, šokovala celý hokejový svět zpráva o leteckém neštěstí v Jaroslavli. „Je to nejčernější den historie našeho sportu,“ označil nehodu předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel. 

Měl to být běžný let do běloruského Minsku, kde se hráči Lokomotivu chystali zahájit novou sezonu KHL utkáním s místním Dinamem. Charterovému letounu ruské společnosti Jak-Servis se krátce před čtvrtou hodinou odpoledne místního času nepodařilo při vzlétání z ranveje nabrat dostatečnou rychlost a odpoutal se od země příliš pozdě. Letadlo se následně naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje. Po dopadu se stroj rozlomil a začal hořet. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu. 

Na místě zemřelo 43 lidí, nehodu přežil jen palubní inženýr Alexandr Sizov a hokejista Alexandr Galimov, jenže ten podlehl zraněním o několik dní později v nemocnici. Kromě českých hokejistů Marka, Rachůnka a Vašíčka zemřel na palubě letadla i Slovák Pavol Demitra, švédský brankář Stefan Liv nebo kanadský trenér Brad McCrimmon. 

Podle vyšetřovací komise mohl za nehodu pilot, který při startu bezděčně brzdil. Jenže se objevila i další pochybení, která zřejmě k tragédii přispěla. Posádka nebyla dostatečně přeškolena a jeden z pilotů před startem požil lék, který by se při řízení letadel užívat neměl. Vyšetřovatelé odhalili i chyby letištního personálu. 

Po roce teď úřady obvinily i člena vedení aerolinek, kterým letoun patřil. Náměstkovi ředitele Jak-Servis Vadimu Timofejevovi hrozí až sedm let vězení. Podle vyšetřovatelů měl nezákonně připustit posádku k letu. Timofejev je poslal do kabiny, přičemž kapitánovi zařídil falešnou licenci, a druhý pilot ani nevěděl, jak se stroj ovládá. 

Gubernátor Sergej Jastrebov:

„Zachovali jsme si víru a lásku k našemu hokeji, bez něj už žít neumíme.“

Lokomotiv Jaroslavl přišel v minutě prakticky o celý svůj první tým. S hokejisty se přímo v místní hokejové aréně loučily desetitisíce lidí. Památku hokejistů uctil tehdejší ruský premiér Vladimir Putin i prezident Dmitrij Medvěděv. Hokejové město se zahalilo do smutku a řešilo otázku, co dál. Padaly návrhy, aby klub na počest zemřelých hokejistů pokračoval v sezoně. Nakonec se ale tým do první ligy KHL vrátil až teď.   

„Jaroslavl, Rusko a celý hokejový svět stále truchlí. Naším úkolem je zachovat vzpomínku na velký tým a udělat vše možné, abychom slavný klub obrodili. Aby z nebe viděli, jak hraje Lokomotiv a byli na to hrdí,“ prohlásil mluvčí týmu Vladimir Malkov.

Lokomotiv Jaroslavl

Tým z Jaroslavle prožil hvězdné chvíle na počátku tisíciletí, kdy Lokomotiv pod taktovkou českého trenéra Vladimíra Vůjtka dobyl dva tituly mistrů Ruska v letech 2002 a 2003.  

Tragická letecká nehoda byla tvrdým zásahem do historie klubu, v jedné chvíli přišel o celý nadějný kádr. Lokomotiv si dal v kontinentální lize roční pauzu, teď se vrací se zbrusu novým kádrem ostřílených i mladých hráčů, které má k úspěchu dovést americký trenér Tom Rowe.

Tragickou nehodu prožívali i čeští hokejoví fanoušci. S českými reprezentanty se veřejnost rozloučila 11. září na Staroměstském náměstí v Praze. Piety se zúčastnil například Jaromír Jágr, Dominik Hašek, Patrik Eliáš nebo trenér Alois Hadamczik. Všichni tři čeští hokejisté byli na konci loňského roku uvedeni do Síně slávy českého hokeje. V Dolních Chabrech se po trojici Čechů budou jmenovat ulice.

Na hokejisty stále nemohou zapomenout ani v Jaroslavli. „Třeba Josefa Vašíčka milovalo celé hlediště, když dal gól, aplaudovali a volali na něj přezdívkou 'Ruská skříň',“ říká zdejší prodavačka Anastasia Žilovjecovová.