Boje v Sýrii neutichají, uneseno 48 íránských poutníků

Halab (Sýrie) - V syrské obchodní metropoli Halabu se dnes znovu odehrávaly prudké boje mezi vládními silami a povstaleckými oddíly, které se pokusily obsadit budovu státní televizní stanice. Armáda oznámila, že se jí zcela podařilo získat kontrolu nad Damaškem. Íránská ambasáda informovala, že na předměstí hlavního města bylo neznámými ozbrojenci uneseno 48 íránských poutníků.

V Halabu střety mezi nepřátelskými stranami trvají už dva týdny. Dnes se rozhořely boje v západních čtvrtích Salahaddín a Sajf ad-Daula, které ovládali povstalci. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) během dne tvrdila, že povstalci mají pod kontrolou polovinu města. Toto strategické město na severu země leží asi 335 kilometrů od Damašku. Po několika akcích, při kterých obsadili policejní stanice, se dnes povstalci pokusili zabrat v Halabu také televizní budovu. Umístili kolem ní nálože, ale k ústupu je nakonec donutilo bombardování z armádních letounů.

Také v metropoli Damašku povstalci odolávali v několika lokalitách vládním silám. Podle OSDH v jižní čtvrti Tadamúnu jsou povstalci pod prudkou palbou armády. Oficiální syrská tisková agentura SANA napsala, že vojáci v této čtvrti zabili nebo zajali „velký počet teroristů“.

Jeden z generálů, který velel operacím v Damašku, měl vpodvečer prohlásit, že armáda od rebelů vyčistila všechny čtvrti v hlavním městě. Jih města, který kontrolovali povstalci, armáda údajně ovládla během odpoledne. „Svobodná syrská armáda se z Tadamúnu stáhla,“ oznámila telefonicky opozice. Nicméně zároveň tvrdí, že bojovníci proti režimu jsou všude v metropoli a že se nyní zaměřují na záškodnickou taktiku. Boje v Damašku se rozhořely v polovině července, kdy opoziční síly obsadily několik čtvrtí.

Červenec byl dosud nejkrvavější od vypuknutí povstání proti Asadově režimu

O život v červenci přišlo 4 239 lidí, přičemž přes 3 000 tvoří civilní oběti, uvádí OSDH. O něco méně obětí bylo zaznamenáno v červnu - 2 917. Od začátku konfliktu bylo podle údajů OSDH v Sýrii zabito 21 053 osob, přičemž více než dvě třetiny byli civilisté. Údaj nezahrnuje pohřešované ani mrtvé, u nichž nebyla zjištěna totožnost. 

V Damašku ozbrojenci unesli 48 íránských poutníků

Na předměstí Damašku neznámí ozbrojenci unesli podle íránské ambasády 48 íránských poutníků. Ti byli v autobuse, který směřoval na letiště. Íránská státní televize z činu bez dalšího upřesnění obvinila „teroristy“.   

Do Sýrie každý rok cestují statisíce Íránců, aby zde navštívili šíitskou svatyni, v níž jsou podle muslimské tradice uloženy ostatky Mohamedovy vnučky Zajnab. Několik desítek íránských poutníků i techniků bylo v této oblasti uneseno loni v prosinci a letos v lednu, mnoho z nich bylo propuštěno o několik měsíců později.