Vrtulníky ostřelují Damašek

Damašek - Syrští rebelové v Damašku se ocitli pod těžkou palbou. Armáda proti nim nasadila dělostřelectvo a vrtulníky. Z jedné čtvrti se museli opoziční bojovníci stáhnout. Intenzivní boje hlásí aktivisté i z města Halab (Aleppa). Tam se pod palbou ocitlo sídlo rozvědky. Severně od města rebelové údajně dobyli další hraniční přechod s Tureckem. Podle aktivistů v bojích, které vypukly loni, dosud zemřelo přes 19 tisíc lidí.

Syrská armáda nasadila vrtulníky proti pozicím povstalců v Damašku a ve východosyrském Dajr az-Zauru. Z damašské čtvrti Mazza se stáhli opoziční bojovníci po silné palbě ze vzduchu i ze země. Armáda bombarduje také čtvrť Barzá, kterou podle svědků obsadili příslušníci elitní čtvrté divize. Té velí prezidentův bratr Máhir Asad, považovaný za jednu z rozhodujících osob, které drží klan Asadů u moci. 

Na silnicích v Damašku se podle svědků jen pomalu obnovuje provoz, policie znovu obsadila některá kontrolní stanoviště, která byla už předtím opuštěná. Obchody ale zůstávají většinou zavřené a v některých čtvrtích je palba tak silná, že ani neslyšeli volání k večernímu přerušení denního půstu, který patří k měsíci ramadánu.   

Bojuje se i v blízkosti hlavního velitelství rozvědky v centru Halabu. Povstalci tvrdí, že se zmocnili dalšího hraničního přechodu do Turecka, z Iráku přišla zpráva, že syrská armáda si vybojovala zpět jeden ze dvou hraničních postů do Iráku.   

V Sýrii jsou pohřešováni dva italští zaměstnanci firmy Ansaldo Energia. Byli zřejmě uneseni tento týden, když jeli na letiště a měli se vrátit do Itálie.