Obětí terorismu bylo loni v Evropské unii 150. O rok dříve čtyři

Na 150 lidí loni zemřelo v EU při teroristických útocích. Dalších 360 lidí podle zprávy policejního úřadu Europol utrpělo zranění. Jde o podstatný nárůst oproti roku 2014, kdy teroristé zabili čtyři lidi a šest zranili. Potvrzují se také obavy expertů, že teroristé postupně přecházejí na takzvané měkké cíle – tedy takové, které nemají vlastní silnou obranu: obchodní centra, dopravní uzly a další veřejná místa s velkou koncentrací lidí.

Ve zprávě Europolu, využívající statistická data, se uvádí, že šest členských států EU loni čelilo 211 nezdařeným, zmařeným nebo dokonaným teroristickým akcím džihádistických a jiných extremistických skupin. Orgány činné v trestním řízení zadržely v Unii v roce 2015 kvůli trestným činům spojeným s terorismem 1077 osob.

V tomto statistickém údaji je zahrnuto i zatčení pěti osob v České republice. Pouze v jednom případě šlo ale o zadržení džihádisty, kterým byl Bosňan cestující přes Prahu do Istanbulu s falešným pasem. Ostatní čtyři byli levicoví anarchisté.

Zmíněný materiál Europolu zmiňuje i jiné extremistické než jen džihádistické skupiny aktivní v Evropské unii. Jde například o separatisty ve Španělsku a v Severním Irsku nebo o některé extremistické pravicové formace.

obrázek
Zdroj: ČT24

Agentura EU působící v oblasti prosazování práva rovněž upozorňuje na možnou novou vlnu fanatiků, kterou představují děti „cizích teroristických bojovníků, které žili se svými rodiči na územích ovládaných Islámským státem“. „IS už často ukázal, že tyto nezletilce cvičí k tomu, aby se z nich stala příští generace zahraničních teroristických bojovníků, která by se mohla stát budoucí bezpečnostní hrozbou,“ konstatuje se ve zprávě.

Europol připouští, že nejsou konkrétní důkazy svědčící o systematickém pronikání zahraničních bojovníků do Evropy v roce 2015 s velkým přívalem uprchlíků. Avšak varuje před „reálným a bezprostředním nebezpečím“, že uprchlíci z řad sunnitů mohou, „až se dostanou do Evropy, snadno podlehnout radikalizaci a… že se na ně zaměří islámští extremističtí verbíři“.

Policejní agentura sídlící v Haagu také poukazuje na to, že extremisté se rychle zdokonalují ve využívání internetu a sociálních sítí k šíření propagandy, k získávání prostředků, k případným kybernetickým útokům a k financování svých akcí žádostmi o pomoc na uzavřených fórech a webech, a dokonce i využíváním různých sbírek.