Irák tvrdí, že v Sýrii bojují islamisté napojení na al-Káidu

Damašek - Irácké úřady tvrdí, že přes irácko-syrskou hranici přecházejí do Sýrie islamisté napojení na al-Káidu, aby tam prováděli teroristické útoky. Na webových stránkách WikiLeaks se mezitím objevila zpráva, že server zveřejnil víc než dva miliony emailů syrských politiků a vládních úředníků. Je mezi nimi osobní i pracovní korespondence, a taky například záznamy o převodech peněz do zahraničí. Do Turecka také dezertovala skupina dalších syrských vojáků. Turecké diplomatické zdroje tvrdí, že je mezi nimi jeden generál a dva plukovníci. Ve středu  při bojích podle syrské opozice zahynulo na 100 lidí.

Irák získal hodnověrné zpravodajské informace, z nichž vyplývá, že členové irácké al-Káidy přecházejí hranici do Sýrie a páchají tam útoky. Syrský režim vydává více než roční revoltu občanů za spiknutí teroristů řízené z ciziny. I OSN uznává, že některé z atentátů spáchaných v Damašku nesly znaky akcí al-Káidy.      

Násilí v Sýrii se stupňovalo

Podle dnešních zpráv armáda bojuje v severosyrském městě Chán Šajchún. Vojáci údajně vypalují domy. Opoziční oddíly prý ve středu večer utrpěly těžké ztráty v bojích poblíž města. Přišly nejméně o deset lidí, vojsko proti opozici útočí z minometů. Ráno bylo u Chán Šajchúnu 100 obrněných vozů a tanků a také raketové baterie. Šéf přerušené monitorovací mise OSN Robert Mood dnes v Damašku prohlásil, že násilí v Sýrii se bezprecedentně vystupňovalo. Má-li jeho tým obnovit práci, musí podle něj začít obě strany dodržovat příměří. Pozorovatelé přerušili práci v polovině června, měsíc před vypršením mandátu, protože se nemohli na mnohá místa dopravit a často se dostali do palby.

Turecký list Cumhuriyet dnes otiskl rozhovor, v němž syrský prezident Bašár Asad tvrdí, že by byl už dávno sesazen jako íránský šáh, kdyby za ním nestáli Syřané. „Všichni počítali s tím, že budu zakrátko svržen, ale přepočítali se. Hra namířená proti Sýrii je větší, než jsme čekali. Jejím cílem je rozbít Sýrii nebo v ní rozpoutat občanskou válku. Pokračujeme v boji proti tomuto terorismu a porazíme ho,“ řekl. Teroristy, kterým od počátku násilnosti připisuje, podle něj podporují znepřátelené arabské vlády.

Boje v Homsu
Zdroj: ČTK/AP/Shaam News Network via AP video

Server WikiLeaks dneškem začne zveřejňovat zachycenou diplomatickou poštu syrských politiků z doby mezi rokem 2006 a letošním březnem. Jde o dva miliony dokumentů. Jeho zakladatel Julian Assange k tomu vzkázal z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kam se uchýlil, aby se vyhnul vydání do Švédska, že jsou dokumenty kompromitující pro Sýrii i pro její oponenty.  

Počet dezercí stoupá, vojáci odchází do Turecka i s rodinami

Do Turecka prchají před boji civilisté, ale v posledních dnech se téměř denně hovoří také o dezercích skupin vojáků. Naposledy ve středu přešlo do Turecka s rodinami několik vojáků, dva plukovníci a generál ženijního vojska. Dezertéři v Turecku vytvořili Syrskou svobodnou armádu (FSA) a jsou shromážděni v jednom z táborů na jihu země. Podle tiskových agentur je mezi dezertéry už 250 vysokých důstojníků včetně 16 generálů.