Vatikán za podivných okolností odvolal arcibiskupa Bezáka

Bratislava - Vatikán bez udání důvodu odvolal z funkce arcibiskupa Róberta Bezáka, který se do čela trnavské arcidiecéze postavil teprve před třemi lety. Spekuluje se o tom, že se Bezák Vatikánu znelíbil kvůli časté kritice poměrů uvnitř katolické církve. Podle serveru cas.sk jsou ale důvodem výsledky letošní kontroly Vatikánu vedené českým biskupem Janem Baxantem. Ta byla zaměřena na výsledky hospodaření trnavské arcidiecéze. Na internetu se mezitím rozběhla petiční akce na Bezákovu podporu. V úřadu ho má nahradit dosavadní pomocný biskup Ján Orosch.

Bezák v pozici trnavského arcibiskupa nahradil kontroverzního Jána Sokola, který v souladu s církevními předpisy požádal po dovršení 75 let o uvolnění z úřadu. Sokol čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) a za pochvalné výroky o prezidentovi válečného Slovenského státu Jozefu Tisovi.

Bezák prý odmítl abdikovat

Dvaapadesátiletý Bezák své odvolání oznámil během nedělní mše. Vatikán jej prý zavázal, aby o důvodech tohoto kroku s médii nehovořil. K jeho odvolání podle dostupných informací došlo poté, co sám odmítl z vysoké církevní funkce abdikovat. Případ nekomentuje ani Konference biskupů Slovenska.

Bezák je znám svou kritikou poměrů uvnitř katolické církve. Svého předchůdce Sokola kritizoval za výroky, že za Slovenského státu byl v zemi blahobyt. Média nejprve spekulovala o tom, že za odvoláním Bezáka mohou být právě napjaté vztahy mezi ním a Sokolem. Objevily se také informace, že Bezák vysvětil za kněze osoby, které jiné diecéze odmítly.

„Když si (Bezák) jako arcibiskup dovolil kritizovat například fakt, že celá desetina slovenských kněžích spolupracovala s StB, nebo zpochybňovat Sokolovo nakládání s diecézním majetkem, bylo to nečekaně otevřené. To mu sice mohlo získat obdivovatele, ale i nepřátele, kteří jako lék na jakýkoliv církevní problém preferují mlčení a zadupání odvážných lidí pod zem,“ napsal list Sme.

Róbert Bezák na své poslední mši:

„Někdy, přátelé, se v církvi mohou dít vážné věci. Církev není společenství dokonalých a já jsem ani nevstupoval do takového společenství. Já jsem nevstoupil do církve, abych žil v krásné instituci, ale abych žil s Kristem. Já věřím v Boha. Amen.“

Podle někdejšího disidenta a poslance Křesťansko-demokratické unie (KDH) Františka Mikloška se jedná o bezprecedentní krok. „Co se to děje? Něco takového se neudálo v církvi od dob svatého Metoděje, jako prvního arcibiskupa,“ konstatoval. „Odvolat oblíbeného arcibiskupa bez udání důvodu v zemi, jakou je Slovensko, které ve všem důvěřuje Svatému stolci, je mimořádně necitlivá věc.“

Signatáři petice volají po uveřejnění důvodů Bezákova odvolání

Na internetu se mezitím rozběhla petiční akce na podporu Bezáka, jejíž signatáři požadují vysvětlení důvodů k arcibiskupovu odvolání. „Navzdory poslušnosti vůči hierarchickým nařízením nemůžeme skrýt, že tento způsob nevrhá dobré světlo na instituci církve, rozděluje a znechucuje jak věřící, tak i společnost,“ píše se v petici.