Tymošenková odmítá prohlídku nařízenou soudem

Kyjev – Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková odmítla lékařskou prohlídku, kterou požadují dva ukrajinské soudy. Ty chtějí vidět zdravotní osvědčení, protože se Tymošenková nechce zúčastnit soudních přelíčení s odkazem na špatné zdraví. Expremiérka si odpykává sedmiletý trest vězení za podpis nevýhodné obchodní smlouvy s Ruskem, stěžuje si na problémy s vyhřezlou ploténkou.

Soud v Kyjevě a soud v Charkově řeší další dva případy Julije Tymošenkové. Je obžalována z mnohamilionových defraudací a daňových úniků v 90. letech. Jenže ani jednoho z přelíčení se Tymošenková nezúčastnila. Trpí prý bolestmi a nemůže se hýbat. 

Kyjevský i charkovský soud proto chtějí, aby předložila úřední doklad o své nemoci. Jenže Tymošenková prohlídky ukrajinskými lékaři odmítá. O její vyhřezlou meziobratlovou ploténku se starají lékaři z Německa. Ti převoz k soudu nedoporučili. 

Jak budou soudy postupovat bez lékařského osvědčení, není zatím jasné. Podle některých právníků si mohou vystačit s dřívější dokumentací Tymošenkové, kterou má ukrajinská strana k dispozici od německých odborníků.