Apokalypsa? Ani omylem, tvrdí experti

Antigua (Guatemala) - Spekulace o předpovídaném konci světa přijeli do guatemalské Antiguy vyvrátit mezinárodní odborníci na mayskou kulturu. Letos 21. prosince končí mayský kalendář, což vyvolalo mnoho teorií o zániku světa. Mayové patřili mezi vyspělé civilizace Mezoameriky, stavěli města s obřadními komplexy a pyramidami. Přestože jejich říše zanikla už kolem roku 900, jejich kalendář trval dál - a jeho poslední den připadne právě na 21. 12. 2012.

„Na sto procent odmítáme, že by měl nastat konec světa. Je to konec jednoho cyklu a začátek dalšího, 14. mayského baktunu,“ říká archeolog Rosendo Morales. „Máme obrovskou příležitost sledovat a zažít poslední den systému, který staří Mayové ustavili 3114 let před naším letopočtem. Je nesmírná vzácnost, že to zažijeme,“ doplňuje archeolog Richard Hensen. Celý cyklus totiž trvá 5126 let, a další šanci tak nikdo ze současníků nedostane.

Konference expertů na mayskou kulturu v Guatemale
Zdroj: ČT24

Mayská civilizace, která svého vrcholu dosáhla v letech 300 až 900 našeho letopočtu, byla značně pokročilá v různých vědách včetně astronomie. Její kalendář začíná v roce 3114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i baktuny o 394 letech. Letos v prosinci končí právě 13. baktun. Mayové rozhodně konce a začátky cyklů považovali za významné, stejně tak letošní datum, ale nenaznačovali tím podle odborníků apokalypsu. Spíše jde o začátek dalšího kalendářního cyklu. Stejný názor zastávají samotní dnešní Mayové, kteří žijí v Mexiku, Guatemale a dalších středoamerických zemích.

Experti diskutovali o mayském kalendáři (zdroj: ČT24)

Podle předsedy České astronomické společnosti Jana Vondráka existují desítky korelací srovnávající mayský a nynější evropský kalendář, které se od sebe liší o stovky let. Vondrák podezřívá ty, kdo s koncem světa kalkulují, že si vybrali konec mayského kalendáře vypočtený na 21. prosince 2012 jen kvůli zajímavému seskupení číslic. Mnohem pravděpodobnější je podle něj výpočet konce mayského kalendáře na 14. prosinec 2116.

Věštci konce světa přicházejí s nejrůznějšími příčinami, které k němu povedou - ať již jde o přepólování Země, seskupení planet sluneční soustavy do přímky, zemské slapy nebo průchod Země rovinou Galaxie. Nesplněných předpovědí konce světa existovaly v minulosti desítky - nejznámější jsou proroctví starověké Sibyly nebo evropského učence Nostradama.