Čína a Rusko proti vojenské intervenci v Sýrii

Damašek/Peking - Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Chu Ťin-tchao jsou proti vojenské intervenci v Sýrii. Oba politici vyzvali k podpoře mírového plánu zvláštního zmocněnce OSN Kofiho Annana. Rusko už zřejmě netrvá ani na stervání Asada. Syrská vláda odsouhlasila vstup humanitárních pracovníků a konvojů s pomocí do čtyř provincií, které jsou násilnostmi nejvíc postiženy. Vláda rovněž rozhodla o vyhoštění diplomatů západních zemí, týká se to nejméně 18 diplomatů včetně amerického, britského, francouzského nebo německého. Jde o odplatu za vyhoštění syrských zástupců, ke kterým nedávno Západ přistoupil po masakru v Húlá.

Vyhoštění se vztahuje na nejméně 18 diplomatů, většinou západních. Sýrie se rozhodla prohlásit za nežádoucí osoby velvyslance USA, Francie, Velké Británie, Švýcarska, Itálie a Španělska, stejně jako belgického, bulharského, německého a kanadského chargé d'affaires. 

Syrské ministerstvo zahraničí vyjádřilo naději, že všechny země, které se zapojily do vypovězení syrských diplomatů, „přijmou tytéž principy v zájmu návratu vztahů se Sýrií k normálu“. 

V uplynulých měsících odjela řada západních diplomatů působících v Damašku ze Sýrie. Jejich vlády je odvolaly na znamení protestu proti represím syrského režimu vůči opozičním nepokojům. Česko svůj zastupitelský úřad v Sýrii neuzavřelo.

Těžké boje v provincii Latákíja - armáda nasadila vrtulníky

Rusko už zřejmě netrvá na tom, aby zůstal syrský prezident u moci. Náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov dnes prohlásil, že „si Moskva nikdy nekladla setrvání Asada u moci jako podmínku“. Tuto otázku musí podle něj rozhodnout sami Syřané. Rusko a Čína dlouhodobě odmítají další kroky proti syrskému režimu na úrovni Rady bezpečnosti OSN, v níž jsou stálými členy s právem veta. 

V Sýrii se mezitím dál bojuje. Těžké boje jsou dnes hlášeny ze syrské provincie Latákíja. Jde o nejtěžší střety zde od začátku nepokojů. Armáda do nich nasadila i vrtulníky. Zemřelo tady nejméně osm lidí. Vojáci „útočili z vrtulníků na 60 vesnic, je tam 15 raněných civilistů, nikoho z nich nejsme schopni vyvézt ven,“ uvedl jeden z aktivistů. Opozici se podařilo zničit pět tanků a obrněných vozů, aktivisté také obsadili policejní stanici ve městě Hiffa. Bojuje se i v Bakásu, Babně a Džankílu. Podle odhadů OSN si 15 měsíců trvající násilnosti v Sýrii vyžádaly 9 000 mrtvých, podle odhadů opozičních aktivistů více než 13 000.

Syrská vláda dnes povolila vstup humanitárních pracovníků a konvojů OSN s pomocí do provincií Homs, Idlib, Dará a Dajr az-Zaur. V první fázi budou humanitární organizace distribuovat v Sýrii potravinovou a zdravotnickou pomoc, přikrývky, kuchyňské a školní potřeby. 

„Jestli to je průlom, nebo ne, to bude možné posoudit v příštích týdnech podle toho, zda Sýrie splní své sliby,“ řekl ředitel Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí John Ging. Vyjádřil naději, že humanitární pracovníci a dodávky pomoci budou moci vstoupit do Sýrie během příštích dnů, nikoliv týdnů.

Sýrie vyhostila 17 diplomatů (zdroj: ČT24)