Británie oslavuje „diamantovou“ královnu

Londýn – Británie prodlouží víkend, zažije koncert popových hvězd před Buckinghamským palácem, flotilu tisíce lodí na Temži i slavnostní bohoslužbu v katedrále sv. Pavla. Čtyři dny země oslavuje 60. výročí nástupu britské královny Alžběty II. na trůn. Oslavy vypukly v sobotu a potrvají až do úterý. Česká televize v těchto dnech nabízí divákům několik přímých přenosů – z dnešní slavnostní plavby po Temži, pondělního rozsvěcování pochodní a z úterní slavnostní bohoslužby v katedrále sv. Pavla a z Buckinghamského paláce.

Mohutné oslavy se čekají i tentokrát, předchází jim záplava suvenýrů. Emblém oslav se objevuje na tričkách, příborech, nádobí, kravatách i zvláštní sérii známek. V oficiálních královských obchodech se již prodalo na 30 tisíc utěrek a 15 tisíc hrnků připomínajících výročí. Speciální „diamantovou“ verzi svého modelu Mulsanne nabízí také automobilka Bentley.

Oslavovat se bude všude - na vodě, na trávníku nebo před palácem

Oslavy vypukly v sobotu, kdy královna navštívila derby v Epsomu. Dnes se pořádají po celé zemi společné pikniky a sousedské slavnosti. V neděli odpoledne vyrazí na Temži flotila tisíce plavidel. Královna popluje na zvlášť upravené výletní lodi The Spirit of Chartwell v doprovodu svého manžela prince Philipa, následníka trůnu prince Charlese a jeho ženy Camilly, stejně jako prince Williama a jeho manželky Kate a dalšího prince Harryho.

Organizátoři předpokládají, že na lodích slavnostní flotily bude na 20 tisíc lidí a ze břehu a mostů je bude sledovat milion diváků. Flotila navazuje na oslavy, které se na Temži kdysi pořádaly. Tentokrát se bude flotila skládat z devíti tematických sekcí a budou v ní nejrůznější plavidla od rybářských bárek po parníky a plachetnice a malé soukromé lodi. „Je to největší událost svého druhu za posledních mnoho, mnoho let. Myslíme si, že jen málo zemí by ji mohlo uspořádat, a je úžasné být toho součástí,“ uvedl majitel jedné z lodí, Norman Canell.

V pondělí a v úterý bude v Británii kvůli jubileu volno. Odpoledne přijde 10 tisíc vylosovaných šťastlivců na piknik do zahrad Buckinghamského paláce. Následovat bude koncert před Buckinghamským palácem, kde zahrají například Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue a čínský klavírista Lang Lang. Na závěr koncertu královna rozsvítí na 4 000 světel rozesetých po celé zemi a zemích britského společenství. Jedna z luceren se rozsvítí i v hotelu v Keni, kde Alžběta byla před šedesáti lety, když se dozvěděla o smrti svého otce.

V úterý se zúčastní bohoslužby díkuvzdání v londýnské katedrále sv. Pavla a následující recepce ve Westminster Hall v parlamentu, kam je pozváno na 700 lidí, včetně zástupců charitativních organizací a škol. Domů se pak královna vrátí v čele průvodu kočárů. Oslavy vyvrcholí, když pozdraví davy z balkonu Buckinghamského paláce.

Alžběta II. nastoupila na trůn 6. února 1952, její otec, král Jiří VI., totiž ve věku pouhých šestapadesáti let zemřel. Korunována byla ale až 2. června ve Westminsterském opatství. Šestaosmdesátiletá panovnice je druhým nejdéle sloužícím britským monarchou. Zažila dvanáct britských premiérů, dvanáct amerických prezidentů a šest papežů. Překonává ji jen královna Viktorie, která vládla přes 63 let. Alžběta II. již v roce 1977 slavila stříbrné a v roce 2002 zlaté výročí nástupu na trůn. Během Alžbětiny vlády zažívala královská rodina i bouřlivé časy. Tři z jejích čtyř dětí se rozvedly a ona sama zažila krátký pokles popularity po úmrtí princezny Diany v roce 1997. Svým zdrženlivým vystupováním a důsledným plněním svých povinností si ale získala oblibu většiny Britů. Při oslavách zlatého výročí se před deseti lety před Buckinghamským palácem shromáždilo na milion jejích příznivců.