Su Ťij varuje: Reformy v Barmě nejsou nezvratné

Rangún - Vůdkyně barmské opozice Su Ťij varovala před přehnaným optimismem v souvislosti s reformami ve své zemi. Na Světovém ekonomickém fóru v Bangkoku prohlásila, že proces demokratických změn není nevratný. Nositelka Nobelovy ceny míru byla nedávno zvolená do parlamentu. Uplynulých dvacet let strávila za mřížemi nebo v domácím vězení.

Parlament, jehož se Su Ťij stala nedávno součástí, je podle vůdkyně opozice v Barmě ještě významu „demokratický“ velmi vzdálen. Zároveň vyzvala na fóru investory, aby se zaměřili na potřeby její země. Mladým lidem by především pomohla nová pracovní místa a zaškolování, které je důležitější než nějaké vyšší vzdělání.

Investice, které do Barmy přitečou, by ale neměly napomáhat korupci a přispívat k nerovnosti. „Nejsem tu od toho, abych vám říkala, co máte dělat, nýbrž abych vám sdělila, co potřebujeme,“ konstatovala Su Ťij. Investoři by se měli zaměřit na každodenní potřeby obyčejných obyvatelů Barmy.

David Cameron a Su Ťij
Zdroj: ČTK/AP/Khin Maung Win

Vstup Su Ťij a její strany Národní ligy pro demokracii (NLD) do parlamentu je milníkem nové politické éry a stvrzením směru nastoupeného reformistickou vládou prezidenta Thein Seina. Reálně ale NLD obsadila v doplňovacích volbách příliš málo míst, aby měla v parlamentu, jemuž dominuje vládní strana, jakoukoli reálnou moc. Panují také obavy, že přítomnost opozičních poslanců má jen dodat novému režimu legitimitu, aniž by vláda přikročila k nějakým opravdovým změnám.